Naslovna Info Gradiška Sve veća potražnja za CNC tehničarima u Gradišci

Sve veća potražnja za CNC tehničarima u Gradišci

Sve je veća potražnja za CNC tehničarima u Gradišci. Do sada u srednjim školama nije postojao smjer za ovaj obrazovni profil. Od nove školske godine u Srednjoj tehničkoj školi uvodi se novi smjer koji bi trebalo da zadovolji potrebe privrede.

Posebno je potreba za CNC operaterima izražena u preduzeću Tikt manofaktura koje kompletnu proizvodnju plasira na inostrano tržište.

– Do sada smo sami doškolovavali učenike za ovu oblast – kaže Krešimir Bodrožić, direktor preduzeća.

Slična situacija i u preduzeću PMP Јelšingrad, koje planira nove investicije i zapošljavanje dodatnih kadrova.

– Planiramo ozbiljne investicije. Trenutno gradimo novu halu koja bi u funkciji trebalo da bude u septembru. To znači da namjeravamo da zaposlimo dodatnih 100 radnika. Najveći izazov je obučavanje novih radnika, jer posao koji mi radimo nije jednostavan – kaže Branislav Banjac, direktor ovog preduzeća.

Potrebne CNC operatere privrednici Gradiške su do sada uglavnom obezbjeđivali prekvalifikacijama u saradnji sa Tehničkom školom Gradiška.

U cilju što kvalitetnije praktične nastave, privrednici će Tehničkoj školi donirati CNC mašine na kojima će učenici, poslije provedene obuke, na CNC simulatorima sticati praktična znanja.

– Vlasnik je odobrio da se školi pomogne u svakom smislu i s tim u vezi tražimo adekvatan CNC stroj na kojem bi se đaci u školi obučavali za sutrašnji posao – kaže Banjac.

Preduzeće Tikt manofaktura će iz svoje proizvodnje donirati školi mašinu.

– Nadam se da ćemo školu uspjeti opremiti što bolje, tako da će kadrovi koji izlaze iz škole biti već spremni za rad – kaže Bodrožić.

U stvaranju uslova za novi obrazovni profil Tehnička škola, posredstvom Projekta “Prilika plus”, dobila je CNC trenažere i opremu za mehatroniku vrijednu 60.000 KM, dok je izgradnju prostorija za kabinete i radionice finasirala opština Gradiška.