Naslovna Kultura Sutra otvaranje česme posvećene Diani Budisavljević

Sutra otvaranje česme posvećene Diani Budisavljević

GRADIŠKA – Petak, 25.09.2020. godine u 10:30 časova u gradskom Spomen parku biće priređeno otvaranje česme posvećene Diani Budisavljević.

Uoči početka Drugog svjetskog rata bosanskogradiški srez imao je oko 70.000 stanovnika, od čega je preko 70% bilo srpskog življa. Teror nad Srbima, Romima i Jevrejima počinje sa osnivanjem NDH, a veliki procenat civilnih žrtava su činila djeca.

Dragoja Lukić u knjizi ”Bili smo djeca” utvrđuje da je u genocidnom teroru NDH stradalo 60.234 djece do 14 godina starosti. Prema novijim istraživanjeima samo sa bosanskogradiškog sreza ubijeno je 5415 dječaka i djevojčica.

Djeca su stradala na kućnom pragu, u logorima Stara Gradiška, Jasenovac, Jablanac, Mlaka, te u stravičnim logorima za djecu koji su postojali samo u monstrumskoj tvrorevini kakva je bila NDH – Jastrebarsko, Gornja Rijeka i Sisak.

U akciji Diane Budisavljević, koja je vođena u periodu od oktobra 1941. godine do maja 1945. godine (o čemu je i vodila svoj dnevnik), spaseno je više od 10.000 dječaka i djevojčica, prvenstveno sa Kozara, ali i sa Korduna i Slavonije. Završetkom rata kartoteka je izuzeta od strane OZN-e, te je time u velikoj mjeri onemogućeno vraćanje djece svojim roditeljima.

Zahvaljajući akciji Diane Budisavljević mnoga djeca su preživjela, a pojedini su i danas sa nama da zajednički odamo počast heroini Drugog svjetskog rata. Upravo iz tog razloga zajedničkom akcijom dobrih ljudi podignita je gradska česma posvećena Diani Budisavljević kao trajno sjećanje na podvig vrijedan divljenja svih generacija.