Naslovna Info Gradiška Stručnjaci saniraju oštećene grane na starom hrastu u Gradišci

Stručnjaci saniraju oštećene grane na starom hrastu u Gradišci

GRADIŠKA – Nakon skraćivanja pojedinih grana i prorjeđivanja krošnje radi balansa stabla, uslijedilo je pričvršćivanje oštećenih grana starog hrasta u Gradišci.

Tako će hrast, star više od 200 godina, koji je svojevrsni znak prepoznavanja Gradiške, dobiti i na izgledu, a i oštećenja će biti sanirana.

Poslovi se odvijaju pod nadzorom Radislava Martića, stručnjaka u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove u Gradskoj upravi u  Gradišci.

Riječ je o hrastu  lužnjaku koji se nalazi u neposrednoj blizini centra grada u naselju Senjak.

„Nakon skraćivanja pojedinih grana,koje su stručnjaci preporučili radi balansa krošnje, uslijedila je aktivnost na pričvršćivanju oštećenih grana, koje su vitalne za drvo i moraju ostati. Za tu namjenu koristimo specijalnu užad“, rekao je Radislav Martić.

Ovaj hrast dobio je svojevrsnu ličnu kartu. Stručnjaci Zavičajnog muzeja ispisali su na informativnoj tabli da se radi o  hrastu lužnjaku, starom više od 200 godina. Hrast je pod zaštitom države, a nakon pregleda stručnjaci šumarske struke procijenili su da se nalazi u veoma dobrom stanju.

Vještine radnika koji se na velikoj visini s lakoćom pentrao i vezao oštećene grane nisu ostavile ravnodušne prolaznike u ovom dijelu grada.

Autor: Boško Grgić

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.