Naslovna Info Stranačka pregrupisavanja u Prnjavoru i Gradiški: Koalicije rešavaju problem Izvornog SDS-a

Stranačka pregrupisavanja u Prnjavoru i Gradiški: Koalicije rešavaju problem Izvornog SDS-a

PRNJAVOR, GRADIŠKA – Nakon uskraćivanja izlaska na izbore od strane CIK-a BiH, Izvorni SDS je za svoje potencijalne odborničke kandidate pronašao rešenja u stranačkim kolicijama.

U Prnjavoru su se ujedinili Srpska napredna stranka Jovana Hadži Mitrovića i Izvorni SDS. Za koordinatora ove koalicije izabran je doktor Branko Šikanić, predsednik opštinske organizacije Izvornog SDS-a.

-Osnovni motiv za potpisivanje ovog sporazuma je jasan. Naš cilj od početka je izlazak na izbore i to po svaku cenu. Srećan sam što smo u tome uspeli nakon ujedinjenja dve srpske političke stranke – izjavio je Šikanić. On je, pre četiri godine izabran za odbornika SDS-a ali je iz ove stranke isključen, nakon nesporazuma i postupaka u SO te neslaganja sa načelnikom Sinišom Gatarićem (SDS). Hadži Jovan Mitrović je nakon potpisivanja sporazuma o ujedinjenju kazao da je to “ohrabrujući politički potez koji predstavlja jačanje srpske političke scene”.

Čelnici nove koalicije pohvalili su se još većim ambicijama rekavši da će imati pet odbornika u SO Prnjavor i da njihova stranačka struktuara predstavlja prvi korak u formiranju trećeg političkog bloka.

U Gradiški, gde Izvorni SDS ima najveće uporište, praktično su završili posao u koaliciji Izvor koju čine Savez za novu politiku i Ekološka partija. Za koordinatora će, prema informacijama koje smo dobili u Izvornom SDS-u, biti imenovan Siniša Adžić. On se u dosadašnjem političkom delovanju deklarisao kao veoma aktivan član ove partije. Dakle, bez obzira što u gradiškom Izvornom SDS-u još uvek ne iznose pojedinosti, sasvim je jasno da će njihovi kadrovi na izbore ali pod zastavom nove koalicije i na listi Ekološke partije. Čelnici ISDS-a Slavko Dunjić i Tihomir Mihajlović, koji definitivno neće biti kandidat za načelnika kao što se to ranije naglašavalo nego će se boriti za odbornički mandat, potvrdili su da će oni sigurno biti akteri izbornog procesa. Pojedinosti će, navode, obelodaniti za nekoliko dana. Iz ovoga je sasvim jasno da su “izvornjaci”, u navedene dve opštine pronašli način koji omogućava da svoje kandidate posredstvom koalicija ili pristupanjerm drugim partijama, o čemu smo nedavno pisali, izvedu na politički teren.

Podrška iz Teslića i Doboja

Momčilo Gotovac, predsednik OO SNS-a u Tesliću i Zdravko Savić, član Predsedništva Regionalnog odbora iste partije u Doboju kazali su da je ujedinjenje Izvornog SDS-a i SNS-a „demonstracija starih srpskih vrednosti, sloge i sabornosti koja će u Prnjavoru rezultirati snažnim uticajem u novoj vlasti nakon oktobarskih izbora“.

Milan Pilipović Euro Blic