Naslovna Info Gradiška Stopiran plasman jabuka iz Potkozarja: Pune hladnjače zbog preuranjene berbe

Stopiran plasman jabuka iz Potkozarja: Pune hladnjače zbog preuranjene berbe

EPSON DSC picture

GRADIŠKA – Više od 100 vagona jabuke, pretežno sorte „greni smit“ ostalo je neprodano u gradiškom Potkozarju. Troškovi skladištenja voćare su uveli u duboke poslovne minuse.

U Udruženju voćara RS smatraju da je uzrok tome u preuranjenoj berbi, zbog čega ova voćna vrsta nije zadovoljila kvalitetom niti je ispoštovana karenca, period od poslednjeg hemijskog tretmana do branja i konzumacije.
-Zbog otvorenog ruskog tržišta mnogi nakupci su jesenas požurili da jabuku otkupe na grani i oberu znatno pre potpunog zrenja. Velike količine isporučene su i tržištu u Srbiji ali se tokom analiza ispostavilo da kvalitet nije prihvatljiv odnosno da su jabuke nedozrele – objasnio nam je Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara RS. U njegovom skladištu ostalo je 12 tona jabuke „greni smit“ a mnogim voćarima u Potkozarju i znatno više.
-Cene od 0,50 do 0,60 KM od prošle jeseni sada su pale na 0,13 KM po kilogramu. Jedino mi preostaje da jabuku meljem za rakiju, pravim pekmez, sirće ili da ih odvezem na deponiju – rekao nam je Dojčinović. Identične probleme iznelo je još nekoliko voćara iz okoline Gradiške. Milutin Misimović, šef Odelenja za poljoprivredu iz Gradiške i jedan od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti kaže da se problem plasmana mora tumačiti iz više uglova.
-Potražnja za sortom “greni smit” uveliko oscilira. U pojedinim periodima ova jabuka izrazito zelene boje je veoma tražena na zapadu dok je istočne zemlje nerado kupuju. Oni su tradicionlno opredeljeni za crvenu jabuku – smatra Misimović dodavši da ova jabuke propada neuporedivo brže od drugih a najveću štetu trpe upravo proizvođači.
-Ukoliko se “greni smit” ne plasira do februra, dolazi do naglog kaliranja, pojave fleka i njena iskorištenost je skromna. U proizvodnju ove sorte ušlo brzopleto, bez jasnog koncepta skladištenja i plasmana – kazao je Milutin Misimović. Sa njim se delimično slaže Nikola Vukelić, najveći proizvođač voća u Potkozarju dodavši da je problem u nepoštovanju tehnoloških principa odnosno nedovoljne primene nauke prilikom čuvanja jabuke. Zbog tog, kaže on, nastaju štete a velike količine jabuke završavaju u industrijskoj preradi po bagatelnim cenama.Voćar Miladin Stojnić iz Turjaka potvrdio nam je da u poslednje tri godine imaju velikih problema u plasmanu “greni smita” tumačeći to uvozom u Rusiju iz Australije i Novog Zelanda.

Seme sa smetljišta
Sorta “greni smit” je najprepoznatljivija jabuka u Australiji i jedan od najboljih izvoznih proizvoda te zemlje. Otkrivena je pre pedesetak godina kao slučajni sjemenjak na odlagalištu za otpad. Pretpostavlja se da je slučajni hibrid evropske divlje i domaće jabuke.

Milan Pilipović EuroBlic