Naslovna Info Stočari i mesari protjeruju loše meso sa polica

Stočari i mesari protjeruju loše meso sa polica

Banjaluka – Uzgajivači svinja i klaoničari iz RS zahtijevaju hitnu izmjenu pravilnika o trgovini i prodaji svježeg mesa i mesnih prerađevina kako bi bio određen rok za prodaju svježeg mesa.

Inicijativu su uputili nadležnim institucijama nastojeći izvojevati bitku protiv uvozničkih lobija. Zatražili su da, kao što je slučaj sa svim drugim proizvodima, bude ograničen rok trajanja svježeg konzumnog mesa. Uzgajivači svinja i klaoničari ističu da je deklaracijom svugdje u svijetu jasno naznačen rok važenja i da to nije slučaj samo na našem tržištu, zbog čega na police dospijeva meso sumnjivog kvaliteta.

– RS je ove godine uvela obaveznu deklaraciju za meso, ali je tom prilikom bilo nesuglasica u vezi sa tim koliko će meso biti upotrebljivo vremenski. Uvoznici su lobirali i uspjeli da izdejstvuju rješenje koje njima ide na ruku, a s druge strane nanosi štetu domaćim uzgajivačima i klaoničarima – kaže predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.

Prema njegovim riječima, po važećem pravilniku o trgovini i prodaji mesa u RS meso iz uvoza podliježe samo mikrobiološkoj analizi i dozvoljeno je da se prodaje kao konzumno dokle god je bakteriološki ispravno.

– Tražimo da bude određeno tačno vrijeme od klanja stoke do prodaje mesa u mesnicama i prodavnicama. Predlagali smo da pomenuti rok bude 72 časa, ali smo se na kraju usaglasili da je to prestrogo i da bi rok trebalo da bude od četiri do pet dana – rekao je Maljčić.

On je istakao da su im uvoznici već duže vrijeme mazali oči i govorili da je to po pravilima Evropske unije.

– To, međutim, nije tačno. U EU je najduži rok za prodaju od momenta klanja devet dana, a nakon toga meso mora ići u preradu. U Holandiji je maksimalan rok važenja pet dana, a u Austriji se kao svježe svinjsko meso može prodavati isključivo domaće, dok uvozno služi za preradu. Uvoznici nama pričaju drugu priču – pojašnjava Maljčić i dodaje da će im uvoznici vjerovatno praviti probleme, jer će njihovo meso podlijegati dodatnim kontrolama.

Inicijativu uzgajivača svinja podržali su i domaći klaoničari, a vlasnik poznatog banjalučkog lanca mesnica “Kod Laze” Lazo Šešić kaže da bi na taj način, osim domaćih proizvođača, bili zaštićeni i potrošači.

– Potrošači će dobiti zdravu, svježu i kvalitetnu hranu, a proizvođače neće uništavati jeftino meso iz uvoza – ističe Šešić i dodaje da će borba za uvođenje zatraženih mjera biti teška i neizvjesna, ali da neće odustati.

Meso na akciji

Mišo Maljčić ističe da niko ne zna koliko je staro meso koje se prodaje po trgovačkim lancima najčešće po niskim akcijskim cijenama.

– Uz akcijsku cijenu nerijetko stoji natpis da meso treba upotrijebiti u što kraćem roku, što znači da s tim mesom nešto nije u redu. I zbog takvih pojava je hitno potrebno odrediti rok važenja kako bismo znali šta jedemo – rekao je Maljčić.

Glas Srpske