Naslovna Zabava Stiže zima, koje felne birate – aluminijumske ili čelične?

Stiže zima, koje felne birate – aluminijumske ili čelične?

Bliži se 15. novembar kada počinje zakonska obaveza prelaska sa ljetnjih na zimske gume, a to često znači i promjenu felni.

Vozači u BiH tokom zimskog perioda uglavnom biraju čelične felne, ali ima onih kojima je estetika važan faktor pa ni zimi ne odustaju od aluminijumskih.

Interesantan test razlika između ove dvije vrste felni napravila je ekipa finskog YouTube kanala Hydraulic Press Channel.

Ovaj put pod njihovom hidrauličnom presom našle su se aluminijumska i čelična felna kako bi saznali koja je snažmnija i prije svega kako se ponašaju pod velikim opterećenjem.

I dok je aluminijska felna sposobna da podnese veću silu od čelične, potpuno drugačije reaguje kada se pređe prag tolerancije.

Dok se čelilna samo savije, aluminijumsa puca, stoga su čelične felne bolja opcija za zimske uslove vožnje u kojima su manje nezgode češće.

Rezultati ovog testa nisu neočekivani, ali je zanimljivo vidjeti kako se u istim uslovima ponašaju različiti materijali, na primjer kako se čelične felna savije prilikom nalijetanja na ivičnjak ili udarnu rupu pri većoj brzini, a čelična puca.

(b92)

Naravno, veliki dio udarca na sebe preuzima i guma, pa je vrlo važan izbor, kvalitet, starost i nivo pritiska pneumatika.