Naslovna Info Stigla pomoć: Ruski ljekari u borbi protiv virusa korona u Republici Srpskoj

Stigla pomoć: Ruski ljekari u borbi protiv virusa korona u Republici Srpskoj

BANJALUKA – Petar Ivancov, ambasador Rusije rekao je da će ljekari koji su došli iz Rusije zajedno sa svojim kolegama u Republici Srpskoj raditi na rješavanju problema virusa korona.

Takođe, naglasio je da je stigla i tehnika za dezinfekciju prostora, te da se nada da će pomoći da se situacija riješi.

“Pomoć je stigla na zahtjev Republike Srpske, a ako postoji mogućnost spremni smo da pomognemo i Federaciju”, izjavio je Ivancov danas nakon što je na aerodrom Banjaluka sletio avio sa ljekarima i medicinskom pomoći iz Rusije.

Željka Cvijanović predsjednik Republike Srpske rekla je da je pomoć došla jako brzo i samo nekoliko dana nakon što je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH razgovorao sa Sergejem Lavrovim, ministarom spoljnih poslova i obratio se Vladimiru Putinu, predsjedniku Ruske Federacije.

Radovan Višković premijer Srpske, rekao je da je pomoć više nego značajna za zdravstveni sektor.

“U ime institucija RS mi smo se obratili Ruskoj Federaciji i oni su reagovali i na tome smo im više nego zahvalni”, rekao je Višković ističući da dolaze najbolji stručnjaci za dezinfekciju te da će se krenuti od Banjaluke, Univerzitetskog kliničkog centra RS, Studensfkog doma, a zatim i širom Republike Srpske.

Prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije izazvane virusom korona stigao je danas na aerodrom Banjaluka.

Avion su dočekali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zajedno sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem i ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim.

Dodik je zatražio od Vladimira Putina, predsjednika Rusije pomoć u medicinskoj opremi i materijalima za sprečavanje širenja epidemije.

Foto galerija: