Naslovna Info Gradiška Stevo ima recept za ostanak: Fabrički pogoni ZADRŽAVAJU OMLADINU u selu

Stevo ima recept za ostanak: Fabrički pogoni ZADRŽAVAJU OMLADINU u selu

GRADIŠKA – Otvaranje fabrika u potkozarskim i lijevčanskim selima je najefikasniji recept ostanka mladih u ovim sredinama koje ubrzano pustoše, a broj stanovnika naglo opada, smatra Stevo Stojnić, ugledni privrednik koji u Mašićima poseduje renomiranu drvnu industriju.

Porodična fabrika “Stojnić”, u kojoj većinu od 50 zaposlenih čine mladi, u prosjeku 30-ogodišnjaci, predstavlja uspješan primjer očuvanja života u selu. Nakon zaposlenja oni su odlučili da ovdje stvaraju porodice i da životne perspektive grade u Mašićima, Vilusima, Jazovcu, Miljevićima i drugim potkozarskim i lijevčanskim selima.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– U našim pogonima najviše ima mladih, djevojaka, mladića, mladih bračnih parova iz Mašića i susjednih sjela. Među njima su zanatlije, nekvalifikovani radnici, službenici, osobe sa završenim srednjim školama i zanimanjima, koji u svojoj struci nisu imali posla. Naravno, u početku smo za sve organizovali obuku, temeljno osposobljavanje kako bi mogli biti uspješni i produktivni na novom poslu. Oni su iskoristili tu mogućnost – rekao je za Srpskainfo Stevo Stojnić, inženjer sa dugogodišnjim iskustvom, vlasnik fabrike u kojoj su njegovi prvi saradnici sinovi Mladen i Aleksandar.

Oni su se takođe opredijelili za proizvodnju i uspješan nastavak porodičnog biznisa.

Perspektiva

Slađana Stojnić, Sanja Keserović, Živana Grgić, Božana Savić, Đurđija Pepić, Mirjana Ljubičić, Dejan Pepić, Marko Radić, Nenad Bosnić, Zoran Matić i Dejan Stanišljević kažu da su nakon prekvalifikacije i obuke dobili radna mjesta i siguran izvor prihoda. To ih je, pored ostalog, opredijelilo da ostanu u svojim selima, da tu žive, formiraju porodice i grade životne perspektive.

– Zadovoljni smo radnim mjestima, platom koja je redovna, uslovima, rada, statusom, poštovanju radničkih prava, godišnjeg odmora, slobodnih dana, radnog vremena. Stojnići su veoma korektni i odgovorni. Putujemo na posao, ali to nije daleko, od jednog do nekoliko kilometara – kazali su nam radnici koji u modernoj fabrici prepoznaju lijepu budućnost za sebe, za svoje porodice i za sela u kojima žive.

Marinko Savić (21) iz Mašića, moler po zanimanju, dvije godine radi u Drvnoj industriji “Stojnić” i veoma je zadovoljan radnim mjestom, platom i odnosom poslodavca prema njemu.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Nisam imao posla u svojoj struci. Ovdje sam se obučio za rad na prorezivanju trupaca. Nije teško, uslovi rada su dobri, zadovoljan sam platom – kazao nam je Savić.

Mladi radnici, navodi Stevo Stojnić, uspješno savladavaju nove, moderne tehnologije i rad na savremenim mašinama, bez obzira na njihovo osnovno zanimanje. Omladina brzo shvata suštinu posla, razumije se, i to ulaganje, njihovo zapošljavanje za nas, kao i za njih, predstavlja dugoročnu i dobru investiciju, rekao nam je Stojnić, naglašavajući i druge specifičnosti ovakvog odnosa i dobre poslovne prakse.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Oni imaju veliko poštovanje prema firmi, što mi umijemo da cijenimo i poštujemo. Trudimo se, a vjerujem da uspijevamo, obezbijediti redovne plate, poštujemo sva radnička prava, nastojimo biti odgovorni prema našim radnicima u svakom pogledu, jer oni otplaćuju kredite, školuju djecu, grade kuće… – naglašava Stojnić, stavljajući naglasak na zaštitu na radu, kao osnovni uslov kvalitetne i produktivne proizvodnje.

Neiskorištene mogućnosti

Preduzeće „Stojnić“ d.o.o Mašići godišnje prerađuje od šest do sedam hiljada kubika bukovine, a masivne ploče i blanjane elemente izvozi u Francusku i Njemačku. Stevo Stojnić ističe da bi mogao povećati proizvodnju, u čiju modernizaciju je uložio 1,5 milion KM, a time i broj radnika, ukoliko bi imao dovoljno trupaca za preradu.

– Za sada to rješavamo uvozom daske iz Hrvatske i kupovinom bukovih trupaca u privatnim šumama. Kvote koje su određene u JP „Šume Srpske“ nisu dovoljne – naglasio je Stojnić, koji se za privatni biznis opredijelio prije 30 godina.

On ističe da godišnje njegova fabrika dobija 4.000 kubika iz JP „Šume Srpske“, 1.300 kubika daske kupuje u Hrvatskoj, a ostalo podmiruje u privatnim šumama u Potkozarju.

AGROZONA

Ohrabrujući su podaci da među više od hiljadu zaposlenih u Agrozoni Nova Topola ubjedljivu većinu čine mladi iz lijevčanskih sela, naglašava Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Lokalna uprava podržava i stimuliše investitore koji grade fabrike i zapošljavaju radnike, posebno omladinu, u ruralnim sredinama.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.