Naslovna Info Stevandić osniva novu stranku?

Stevandić osniva novu stranku?

BANJALUKA – Nenad Stevandić, član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke i aktuelni potpredsjednik Narodne skupštine RS, osnovaće novu političku stranku, saznaju “Nezavisne”.

Novoj stranci, kako saznajemo, pristupiće i još neki članovi SDS-a iz aktuelnog saziva Narodne skupštine RS.

Sam Stevandić nije juče ni potvrdio ni demantovao ovu informaciju naglašavajući da ima odličnu saradnju sa svim patriotskim snagama u RS koje su na liniji zaštite i napretka Republike Srpske.

“Imam saradnju sa svim patriotskim snagama, nevladinim organizacijama i svima onima kojima je RS i njen razvoj na prvom mjestu. Borim se i boriću se za nacionalne, demokratske i stručne vrijednosti”, kratko je prokomentarisao Stevandić, ne želeći direktno da se izjasni o tome da li osniva novu stranku.

Prema informacijama do kojih smo došli, nakon nedavno održane izborne sjednice Skupštine SDS-a, na kojoj je Mladen Bosić, novi-stari predsjednik, dobio još jedan četvorogodišnji mandat na čelu stranke, sve glasniji su oni koji su bili protiv njegovog imenovanja, među kojima je i Stevandić.

“Nakon izborne sjednice Skupštine SDS-a sve veći su pritisci na Stevandića da se pravi nova stranka, a ovi pritisci dolaze i iz nekih krugova u Beogradu koji su nezadovoljni politikom SDS-a”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak ovoj stranci.

Isti izvor navodi da Stevandić svoj politički angažman ne može nastaviti u SDS-u s obzirom na kritike koje je uputio rukovodstvu ove stranke.

Inače, Stevandić je na prošlim opštim izborima kao kandidat za poslanika Narodne skupštine RS dobio 12.841 pojedinačni glas, a više od njega, kada je u pitanju izbor poslanika NS RS, imao je samo Zlatko Maksimović, i to 14.891. I sam Maksimović, koji je inače iz Bijeljine, nezadovoljan je stanjem u SDS-u, pa je gotovo izvjesno da će se i on naći u redovima nove stranke.

Da je osnivanje ove stranke sve realnije, svjedoče i Stevandićeve sve češće kritike na račun aktuelnog rukovodstva SDS-a, a posljednja je da joj Bakir Izetbegović, lider SDA, determiniše političke projekte i procese.

“Mi ne smijemo da budemo u istoj vojsci sa Bakirom kada se napada vlast u Srpskoj. Mi moramo sačuvati RS”, rekao je nedavno Stevandić.

Podsjećanja radi, na posljednjoj izbornoj sjednici Skupštine SDS-a, Stevandić je otvoreno podržao kandidaturu Miće Mićića za predsjednika stranke, koji je na kraju izgubio od Bosića.

Danima prije toga Stevandić je otvoreno lobirao za Mićića, a “izvisio” je kao kandidat za zamjenika predsjednika stranke, s obzirom na to da je najuže rukovodstvo SDS-a izmijenilo Statut stranke i ukinulo ovu funkciju.

Pokušali smo juče da dobijemo komentar Vukote Govedarice, predsjednika Kluba poslanika SDS-a u NS RS, ali se do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nije javljao na telefon.

Bosić – Stevandić

Komentarišući najavu člana Glavnog odbora SDS-a Nenada Stevandića  o osnivanju stranke, rekao je da će organi stranke odlučiti šta dalje.

“Sam se deklarisao izjavama. Činjenica je da on više ne vodi politiku SDS-a i ne radi za interese ove stranke, naprotiv. Evidentna je činjenica da se saga o papcima nastavlja, a posljedica je toga što tužilaštvo i pravosuđe nisu ništa uradili povodom slučaja premijerke RS Željke Cvijanović, gdje smo vidjeli na koji način se ostvaruje skupštinska većina”, rekao je Bosić.

Stevandić je rekao da su prema njemu pokrenuti pokušaji diskreditacije, slično kako se ranije, kako je rekao, obračunavalo sa kadrovima iz Krajine.

SRNA, NN