Naslovna Info Stanovi za mlade bračne parove: Aktivna demografska politika u Srpcu

Stanovi za mlade bračne parove: Aktivna demografska politika u Srpcu

SRBAC – Opština Srbac odlučila je da ove godine izgradi stambenu zgradu za mlade bračne parove.

Cijene ovih kvadrata biće izrazito povoljne, a cilj je poboljšanje demografske politike i povećanje nataliteta.

To je za Srpskainfo potvrdio načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević, precizirajući da će cijene biti u skladu s troškovima gradnje. On kaže da je to od 50 do 60 odsto tržišne cijene stanova.

Prema grubim procjenama, cijena stambenog prostora, čiji je investitor Opština Srbac, iznosiće u prosjeku od 600 do 700 KM po kvadratu. U toku je izrada idejnog rješenja za 20 stanova, a ukoliko pripreme budu provedene po planu, gradnja zgrade na veoma atraktivnoj lokaciji u centru grada počeće u aprilu.

Useljenje

U srbačkoj opštinskoj upravi računaju da će stanovi biti useljivi u proljeće naredne godine.

– Ova aktivnost i najava izazvala je ogromno interesovanje mladih parova u Srpcu i već na prvom koraku potvrdila svoju opravdanost. Stanove po privilegovanim cijenama prodavaćemo na osnovu javnog poziva. Prioritet će biti broj članova porodice, ali svakako i stepen obrazovanja – pojasnio je Dragosavljević.

Kaže da je važno mlade zadržati na području lokalne zajednice, pa čak stimulisati i druge na dolazak u Srbac, kao mjesto njihovog trajnog boravka.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Stalno iskazivanje interesa za stanove po stimulativnim cijenama podstiče nas da dugoročno planiramo gradnju po istim principima, odnosno uslovima. Smatram da je to važan korak ka poboljšanju demografske strukture, što je za našu zajednicu primarni zadatak – objašnjava Dragosavljević.

Kredit

Opština će novac za gradnju prve zgrade obezbijediti kreditom. Riječ je o investiciji od milion i po KM. Otkupom stanova u ovoj lokalnoj upravi računaju da će najveći dio tog novca vratiti.

– U sadašnjoj ekonomskoj situaciji potreban je veliki trud za investicije, ali smatramo da izgradnja jedne, a potom bar još jedne zgrade, u skorašnje vrijeme, opravdava napore. Opština Srbac je prinuđena da načini vanredan korak u pravcu stvaranja boljih uslova za mlade, koji odavde godinama nepovratno odlaze. Taj točak migracija prvo moramo zaustaviti, a potom okrenuti u pravcu suprotnom od dosadašnje prakse – naglasio je srbački načelnik Mlađan Dragosavljević.

Inače, prema posljednjem popisu, na području srbačke opštine živi manje od 20.000 stanovnika, što je poražavajući podatak. Na prethodnim popisima u Srpcu je bilo prosečno 2.000 stanovnika više, ali je njihov broj u stalnom opadanju.

Inače, odbornici u lokalnoj skupštini te organizacije i udruženja mladih podržavaju plan izgradnje stanova za mlade, uvjereni da je to veoma konkretna i dobra ideja za poboljšanje demografske strukture Srpca i okoline.

NOVI VRTIĆ

Opština Srbac je obezbijedila novac i druge uslove za izgradnju novog objekta dječjeg vrtića, zato što je sadašnji dotrajao i ne može zadovoljiti potrebe ovog mjesta.

Ovo je takođe dio natalitetne politike kojom u Srpcu nastoje obezbijediti bolje uslove života za djecu i mlade bračne parove.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.