Naslovna Info Gradiška STANJE SE NORMALIZUJE U GRADIŠCI: Opada broj zaraženih, valjda će ovaj belaj...

STANJE SE NORMALIZUJE U GRADIŠCI: Opada broj zaraženih, valjda će ovaj belaj proći

GRADIŠKA – Ozbiljno shvatanje preventivnih mjera u Gradišci urodilo je plodom. Uprkos činjenici da se u gradu na Savi nalaze najfrekventniji granični prijelaz i veliki karantin, čini se da se stanje normalizira. 

Ulice su prazne, građani koji čekaju u redu, koriste zaštitnu opremu i poštuju propisanu udaljenost jednih od drugih. Komunalci, osim što redovno dezinficiraju javne površine, vode računa i o zelenilu. U toku je sadnja cvijeća na javnim površinama.

– Nije nam teško, radujemo se i mi proljeću, valjda će ovaj belaj proći i život se vratiti – poručuju komunalci zaduženi za sadnju cvijeća.

Rade i građevinci. U toku su završni radovi na parkingu i prilazu novoj sportskoj dvorani Servitium. U Gradišci se, uz pojačane mjere zaštite, grade i stanovi, gradnja fabrika odvija se i u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli.

Opasnu situaciju u vezi sa pandemijom koronavirusa ozbiljno su shvatili i u domovima za starije osobe. Ranko Bakić, osnivač Doma “Rezidencija Bakić”, kaže da je većina aktuelnih mjera zaštite u ovom domu bila na snazi i prije pandemije.

– Higijena i preventiva uvijek su na prvom mjestu. Naše medicinsko osoblje radi svoj posao, korisnici usluga su razumni i disciplinirani ljudi, a mi im nudimo različite ugodne sadržaje. Situacija je kod nas potpuno sigurna s higijensko-epidemiološkog aspekta – rekao je Ranko Bakić.

Da je epidemiološka situacija na području Gradiške pod kontrolom, potvrdila je dr. Slađana Tepavac, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja. Na području Gradiške ukupno je registrirano jedanaest osoba oboljelih od koronavirusa.

Doktorica Tepavac istaknula je da su sve osobe koje su proteklih dana u BiH ušle na Graničnom prijelazu Gradiška i boravile u karantinu, negativne. U kućnoj izolaciji na području grada je 358 osoba, a iz izolacije je izašlo 420 osoba.

25 NOVIH SLUČAJEVA U SRPSKOJ

U posljednja 24 časa u Srpskoj je potvrđeno prisustvo novog virusa korona kod još 25 osoba, kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Ukupno je u laboratorijama testirano 316 uzorka, a među novopotvrđenima devet su žene, a 16 muškarci.

Od tog broja 14 osoba je iz Banjaluke, šest osoba je iz Šipova, tri osobe su iz Laktaša, jedna osoba je iz Ribnika i jedna osoba iz Teslića.

Šeranić je pojasnio da je od novopotvrđenih slučajeva, 21 osoba iz porodičnog žarišta ili iz kontakta direktno.

U Srpskoj su do sada potvrđene 299 osobe koje su pozitivne na novi virus korona, a od toga se 186 osoba nalazi u Banjaluci

U UKC RS se liječi trenutno 89 pacijenata, od čega je sa teškom kliničkom slikom 39, na respiratoru imamo 6 osoba, na pulmologiji imamo 35 osoba koje imaju lakšu kliničku sliku, a 9 osoba čeka nalaze u izolaciji.

Istovremeno, jedna osoba se liječi u Gradišci, jedna u Prijedoru, tri u Doboju, tri u Bijeljini i dvije u Istočnom Sarajevu.Trenutno je u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 8.346 osoba.– Prešli smo u drugu fazu, iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 12 170 osoba – precizirao je Šeranić i dodao da se u Republici Srpskoj ne bilježi eksponencijalni rast epidemije.– To znači da držimo stvar pod kontrolom. Ljudi se ne smiju okupljati ni u seoskim područjima u vanjskoj sredini, to se treba izbjegavati i to je protiv preporuka koje imamo. Imamo zaraženih osoba starosti preko 80 godina iz tih područja i žarišta. Oni mogu doći u teško zdravstveno stanje – napominje ministar.  Do sada je u RS testirano ukupno 2.658 osoba.

Ukupan broj oporavljenih osoba od novog virusa korona u je 22, od koji su dvije osobe iz Čelinca, a ostale su iz Banjaluke.

U Srpskoj je do sada sedam osoba preminulo od posljedica Covida-19.