Naslovna Info Gradiška Stanje bezbjednosti u aprilu ove godine na području Gradiške na zadovoljavajućem nivou

Stanje bezbjednosti u aprilu ove godine na području Gradiške na zadovoljavajućem nivou

GRADIŠKA – Stanje bezbjednosti u aprilu ove godine na području Gradiške je na zadovoljavajućem nivou, izjavio je na današnjoj pres konferenciji načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić.

Načelnik Škorić je istakao da je u aprilu na području Policijske uprave Gradiška došlo do smanjenja evidentiranih krivičnih djela za 46.7 odsto u odnosu na uporedni period ili u odnosu 16:30, kao i evidentiranih izvršilaca za 36 odsto ili u odnosu 16:25, kao i broja podnesenih izvještaja nadležnom tužilaštvu za 34.8 odsto ili u odnosu 15:23.

„Od ukupno evidentiranih 16 krivičnih djela, 13 krivičnih djela su iz oblasti opšteg kriminaliteta, 1 krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta i 2 krivična djela protiv bezbjednosti saobraćaja, dok je u toku 2019. godine evidentirano 30 krivičnih djela opšteg kriminaliteta u koje se ubraja i 1 krivično djelo po krivičnom Zakonu BiH. Procenat ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela je 100 odsto“, istakao je Škorić i dodao da je zbog uvođenja određenih mjera i proglašenja vanrednog stanja, izazvane pojavom novog virusa korona, ali i pojačanim aktivnostima policijskih službenika, došlo je do povećanja narušavanja javnog reda i mira, uporedno 152:16.

Škorić je rekao da je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda manji za 69.1odsto, evidentirano je 6 saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim licima, kojom prilikom je 6 lica zadobilo lake tjelesne povrede.

„Obzirom da nisu evidentirana narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima, kao ni krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti može se istaći da je stanje bezbjednosti za protekli mjesec na zadovoljavajućem nivou“, naglasio je Škorić.

U izvještajnom periodu došlo je do smanjenja pronađenih i kontrolisanih migranata za 100 podsto ( uporedno 0:1).

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić je istakao da je u toku aprila ove godine na području Policijske uprave Gradiška došlo do smanjenja evidentiranih krivičnih djela za 46.7odsto u odnosu na uporedni period ili u odnosu 16:30.

„Od ukupno evidentiranih 16 krivičnih djela, 13 krivičnih djela su iz oblasti opšteg kriminaliteta, 2 krivična djela protiv bezbjednosti saobraćaja i 1 krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta“, rekao je Mišetić i dodao da je procenat ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela 100 odsto dok je u toku 2019. godine iznosio 90 odsto. Rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 100 odsto, dok je u toku 2019. godine iznosila 84.2 odsto.

On je istakao da je u izvještajnom periodu evidentirano 13 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, koja su sva rasvjetljena, te je procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela opšteg kriminaliteta 100 odsto, dok je za isti period prošle godine iznosio 87 odsto.

U posmatranom periodu prijavljena su 4 krivična djela protiv imovine, i smanjen je broj evidentiranih krivičnih djela protiv imovine u odnosu na isti period prethodne godine za 76.5 odsto. Broj evidentiranih teških krađa manji je za 80 odsto ili u odnosu 1:5, kao i broj krađa za 66.7 odsto ili u odnosu 2:6.

Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković je istakao da su u aprilu ove godine na području koje operativno pokrivaPolicijska uprava Gradiška evidentirana 152 narušavanja javnog reda i mira dok je u istom periodu prethodne godine evidentirano 16 narušavanja, povećan je i broj evidentiranih prekršaja u odnosu 157:22.

„Do povećanja broja narušavanja javnog reda i mira i broja prekršaja došlo je prije svega zbog uvođenja određenih mjera i proglašenja vanrednog stanja,a poslije toga i vanredne situacije izazvanog pojavom novog virusa korona, ali i pojačanim aktivnostima policijskih službenika, a što se može vidjeti i iz strukture prekršaja, tako da se najveći broj prekršaja odnosi na član 22. (ograničeno kretanje na određenom prostoru) gdje je evidentirano129 prekršaja, 7 prekršaja iz člana 12. (tuča i fizički napad), 7 prekršaja iz člana 17. (konzumiranje opojne droge), 4 prekršaja iz člana 7. (svađa vika vriska i nepristojno ponašanje), 4 prekršaja po članu 8 (vrijeđanje), 1 prekršaja prosjačenja iz člana 26. i 1 prekršaj iz člana 30. (držanje životinja bez nadzora)“, rekao je Trifković i dodao da je protiv 200 lica, među kojima su 23 povratnika, podnoseno 6 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato je 189 prekršajnih naloga.

Trifković je istakao da je u toku mjeseca aprila evidentirano 17 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 69.1 odsto u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 55 saobraćajnih nezgoda. „U toku aprila mjeseca evidentirano je 6 saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima i 11 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom, dok saobraćajnih nezgoda sa teškim tjelesnim povredama i smrtno stradalim licima nije bilo“, rekao je Trifković i dodao da je u saobraćajnim nezgodama 6 lica zadobilo lake tjelesne povrede.

U toku aprila mjeseca iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 950 prekršaja, iz saobraćaja je isključeno 37 vozača, od toga 10 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, 17 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, 1 vozač je isključen zbog vožnje pod uticajem opojnih droga i 9 vozača je isključeno zbog ostalih razloga. Iz saobraćaja je isključeno i 25 vozila.

Protiv počinilaca ovih prekršaja podneseno je 20 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 829 prekršajnih naloga, a prijavljeno je 849 lica.

On je naglasio da se na području PU Gradiška konstantno koristi radarski sistem TruKam i Dual, a povremeno i drugi radarski sistemi i vozila sa video nadzorom koji vrše automatsko snimanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, te da je sa navedenim sistemom dosad evidentirano ukupno 2840 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine. „Rad sa navedenim radarskim sistemom se nastavlja i u narednom periodu, te apelujemo na vozače da poštuju saobraćajne propise i ograničenja brzine kretanja. Takođe napominjemo da ćemo zbog pojačanog učešća mopeda i motocikla u saobraćaju pojačati kontrolu ove kategorije učesnika u saobraćaju“, istakao je Trifković.

Pres konferenciji u Policijskoj upravi prisustvovali su načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.