Naslovna Info Šta je muškarcima privlačnije – dobar izgled ili inteligencija?

Šta je muškarcima privlačnije – dobar izgled ili inteligencija?

Istraživači kažu da muškarce odbijaju inteligentne žene i da taj veliki “nedostatak” uspijevaju da prevaziđu samo u slučaju da je njihova izabranica “izuzetno atraktivna”.

Naučnici Ekonomskog fakulteta u Varšavi proučavali su rezultate više od 4.000 sastanaka “na slijepo” na kojima je oko 560 ljudi imalo četiri minuta da upozna potencijalne partnere.
Učesnici, od kojih su svi bili studenti Kolumbija univerziteta u Njujorku, zatim su ocijenjivali jedni druge prema privlačnosti i inteligenciji.

Ženama su se dopadali ili pametni ili zgodni muškarci, ali su pripadnici “snažnijeg pola” nešto komplikovanije doživljavali svoje partnerke.

Oni su, naime, prevashodno cijenili njihov fizički izgled, a među ljepoticama su se prema njihovom mišljenju isticale one koje su pametne.

Međutim, naučnici su otkrili da muškarci postavljaju “granicu” poslije koje se inteligencija smatra nepoželjnom, što znači da žena mora biti izuzetno privlačna, da bi poništila “negativan” utisak koji ostavlja njena inteligencija.

U radu objavljenom u časopisu “Personality and Individual Differences” stoji: “Dok traže partnere, žene ne isključuju muškarce koji su manje fizički atraktivni. Čak i oni muškarci koje žene ne smatraju privlačnim, mogu ostaviti pozitivan utisak, ako djeluju inteligentno. Muškarci, s druge strane, pokazuju potpuno drugačiji pristup. U njihovoj percepciji, što žena djeluje inteligentnije, to mora djelovati fizički privlačnije, kako bi je uzeli u razmatranje za potencijalnu partnerku”.

Agencije