Naslovna Info Srpski političari: Referendum je ključno i zakonsko pravo Srpske

Srpski političari: Referendum je ključno i zakonsko pravo Srpske

Referendum o Danu Republike Srpske oslikava mišljenje naroda o važnim pitanjima i to niko ne može da ignoriše, pa ni Ustavni sud BiH, a pogotovo ne strane ambasade – poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik, nakon što je taj sud odbio apelaciju NSRS za preispitivanje odluke, kojom je 9. januar proglašen neustavnim, i nakon što su sudije usvojile mjeru kojom se privremeno obustavlja provođenje referenduma.

Sve srpske političke stranke imaju jedinstven stav – refendum će 25. septembra biti održan u Republici Srpskoj, jer je to ključno i zakonsko pravo Republike Srpske. Predsjednik Dodik poručuje – jasno je da je Ustavni sud BiH politički motivisan i da je pod pritiskom pojedinih bošnjačkih političara, ambasada i OHR. Ukoliko se sada na referendumu Srpska ne odredi prema političkim odlukama koje dolaze iz Sarajeva, naredne godine, kaže Dodik, vjerovatno treba očekivati da taj isti sud ukine naziv Republika Srpska. Zato iz Srpske stiže čvrst stav – referendum će uvijek biti odgovor kada su u pitanju nacionalni iteresi.

Referendum treba posmatrati kao čin provođenja odluke, a ne suprotstavljanja bilo kome, poručio je predsjednik Srpske, i dodao, da je nemoguće objašnjavati kristalno jasnu stvar – da tri stranca, dva Bošnjaka i ostali koji su pod pritiskom, uporno donose odluke protiv Republike Srpske. Nikada, kaže, neće prihvatiti da neko iz drugog naroda nameće svoja prava – ovaj referendum nije uperen ni protiv koga, ovo je referendum o Danu Republike.

– Mi nismo rekli da ne provodimo odluku Ustavnog suda, mi je provodimo, nama nije rečeno kako da je provodimo. Odlučili smo se za referendum. Što je neko histeričan, nervozan, pa taman dolazio iz Ambasade SAD, to je njihov problem. Na nama se neće vježbati ni Amerikanci, niti bilo ko drugi – poručio je Dodik.

Odluka Ustavnog suda BiH donesena je isključivo u sferi politike i nije zasnovana na pravu, mišljenja je predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović. Poručio je da sve političke opcije u Srpskoj čvrsto stoje iza toga da će referendum biti održan.

– Republika Srpska ima svoje odluke, a meni kao predsjedniku Narodne skupštine samo preostaje da ih poštujem – naveo je Čubrilović.

I srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručuje da poštuje isključivo odluku Narodne skupštine i ako sve ostane ovako, izaći će na referendum. Smatra da je odluka Ustavnog suda BiH dovela do pogoršanja prilika i složenog političkog trenutka.

RTRS