Naslovna Info Srpčanin ulovio soma teškog 20 kilograma

Srpčanin ulovio soma teškog 20 kilograma

SRBAC – Da je rijeka Vrbas bogata velikim primjercima ribe potvrdio je dugogodišnji ribolovac Nebojša Šarić (40) iz Kaoca kod Srpca koji je ulovio soma kapitalca teškog 20 kilograma.

Soma je ulovio kod mosta u Glamočanima gdje je nedavno pecao sa kolegom Daliborom Šaulom sa kojim najčešće prekraćuje vrijeme ploveći Vrbasom i Savom.

– Imao sam osjećaj da bi moglo biti dobrog ulova, jer je Vrbas bio zamućen tog dana a vodostaj povećan, što su dobri uslovi za hvatanje kapitalnih primjeraka. Poslije sat vremena upornog zabacivanja osjetio sam snažan udarac na varalicu i odmah sam uzviknuo “Evo ga”. Dalibor je izvukao svoju varalicu i odložio štap da mi napravi mjesta za borbu sa ribom i eventualno da pomogne u njenom izvlačenju – priča Nebojša.

Kako kaže, som je dokazao da je silovit i snažan borac jer su ga uspjeli savladati tek nakon desetak minuta žestoke borbe.

– Lovili smo oko potopljenih klada u vodi a dril na mašinici je bio zategnut do maksimuma. Kada se prvi put pojavio na površini, som je od silnog bijesa udarao repom po vodi i prskao po nama. Tek tada smo uvidjeli da imamo ozbiljnu ribu na štapu. Nakon mukotrpne borbe, Dalibor ga je sa lip-gripom uspio uhvatiti za usta iz prvog pokušaja i izvući – priča Nebojša.

Ribolovom se bavi već više od tri decenije, ali kako kaže, ovo mu je do sada najveći trofej u karijeri.

– Hvatao sam somove od 16 i deset kilograma i smuđa od šest kilograma, a onih sitnijih je bilo bezbroj. Išao sam na mnoga takmičenja i uvijek postizao solidne rezultate. Na takmičenju u Sremskoj Mitrovici prije pola godine osvojio sam nagradu za najveću ulovljenu ribu. Tada sam upecao bucova od 4,5 kilograma – rekao je Nebojša, koji ima tri kćerke koje rado idu sa njim na vodu.

Nada se da će neka od njih takođe postati ribolovac.

– I ja sam zavolio pecanje još od malih nogu uz svog oca, koji je takođe bio dobar ribolovac – kaže Nebojša i ističe da Srbac ima dobre uslove za bavljenje ribolovom te da vodne resurse ove opštine treba čuvati.