Naslovna Info Gradiška Srednjoškolac Kenan za vrijeme raspusta izradio aplikaciju ‘Mudrosti’ (FOTO/VIDEO)

Srednjoškolac Kenan za vrijeme raspusta izradio aplikaciju ‘Mudrosti’ (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Kenan Mahmutagić, od septembra učenik drugog razreda Tehničke škole u Gradišci tokom ljetnog raspusta izradio je aplikaciju ‘Mudrosti’.

Prvi utisci korisnika su izvanredni. Kenan nije krio oduševljenje rezultatom svog jednomjesečnog rada.

-Ovo je motivaciona aplikacija. Zamislio sam je da pomogne ljudima u teškim vremenima, da ih motiviše i popravi im raspoloženje. Aplikacija nudi mnogo toga, poput zagonetki, mudrosti, zanimljivosti, citata, aforizama, viceva… Pošto se radi o ranoj fazi aplikacija trenutno sadrži oko 200 zagonetki, šala i drugih sadržaja, a uskoro će biti  i do pet hiljada različitih pojedinosti za listanje i čitanje – kaže Kenan.

Osim ove Kenan Mahmutagić ranije je uradio sličnu aplikaciju za učenike, nekoliko igrica i drugih sadržaja. Već ima viziju za nove dvije igrice i dvije aplikacije. Upisao se i u drugi razred, smjer tehničar mehatronike.

Tehnička škola se ponosi Kenanovim rezultatima

U Tehničkoj školi su ponosni na talenat, rad i uspjeh mladog Kenana Mahmutagić.

Direktor Tehničke škole Vlado Tomić rekao je da bi svaka škola voljela da ima ovakve talente i vrijedne učenike.

-Osavremenili smo plan i program, imamo i odlične kadrove i to su roditelji i učenici prepoznali. U našu školu dolaze najbolji učenici. Nadam se da će primjer našeg Kenana slijediti i drugi učenici, kako bi se osposobili da već nakon završene srednje škole mogu da uspješno rade bilo gdje – rekao je Tomić.

Veliku podršku Kenanu daju i profesori informatike Radovan Marjanović i Mladen Vidović, ali i drugari iz razreda i ostali nastavnici. Priznaju da im je svojim aplikacijama olakšao i učenje i uljepšao trenutke slobodnog vremena.

Kenan upravo vjeruje da će mu ova aplikacija, koja je besplatna za preuzimanje, otvoriti širom vrata u svijet programiranja i olakšati daljnje usavršavanje.

Video:

Pratite nas na youtube kanalu Moja Gradiška TV!