Naslovna Video SRD “Amur” Gradiška: Krivolov i pandemija koronavirusa nepremostiva prepreka za ribolovce (VIDEO)

SRD “Amur” Gradiška: Krivolov i pandemija koronavirusa nepremostiva prepreka za ribolovce (VIDEO)

GRADIŠKA – Zbog pandemije koronavirusa ribolovna staza na rijeci Savi, po mnogima najljepša u BiH, ove godine neće biti domaćin ni jednom takmičenju.

I broj aktivnih članova Sportsko-ribolovnog društva ‘Amur’ se prepolovio,pa je zbog manjeg broja dozvola uslijedila i finasijska kriza.

Slobodan Golić, sekretar društva kaže da problema ima još i da ih društvo bez pomoći nadležnih institucija nemože riješiti.
-Zakon o privrednom ribolovu je neprihvatljiv za ribolovce, a izlov ribe se vrši svakodnevno. To je sada kriminal, ta riba se poslužuje po ribljim restoranima do Banja Luke, pa čak i do Sarajeva, tvrdi Golić.

Predsjednik uprave društva Đuro Matković tvrdi da bi bilo dobro kada bi se održalo i sadašnje stanje. Jedan ribočuvar nije dovoljan da pokrije veliku teritoriju, a radi se o 57 kilometara toka Save te brojnim vještačkim jezerima.

-Ni jedna dozvola za privredni ribolov nije izdata godinama, a Sava je prepuna takvih ribolovaca. Država na ovaj način održava socijalni mir kod jedne kategorije stanovništva. Ovaj problem nije ni atraktivan a ni zanimljiv za kontrolne organe. Ukoliko ovako stanje postaje, ribolov će i kao djelatnost i kao sport potpuno nestati, rekao je Matković.

Gradiški ribolovci tvrde da je na suprotnoj, hrvatskoj strani, slika drugačija, te da institucije i kontrolni organi revnosnije rade svoj posao.

Pratite nas na youtube kanalu Moja Gradiška TV!