Naslovna Gradovi Srbački penzioner završio izradu figure najboljeg svjetskog tenisera: Grandiozni Nole jedinstven u...

Srbački penzioner završio izradu figure najboljeg svjetskog tenisera: Grandiozni Nole jedinstven u svijetu (FOTO)

SRBAC – Divovska figura Novaka Đokovića od drveta, sa reketom u ruci i pobjedničkim pokličem, najveće je remek-djelo izašlo iz radionice penzionera Dušana Lepira (78) iz Srpca, iskusnog majstora koji je do sada napravio više od 500 manjih i većih drvenih skulptura, piše “Glas Srpske“.

Izrada “Kolosalnog Noleta”, kako glasi naziv ove nesvakidašnje skulpture, završena je nakon osam mjeseci i, prema riječima Lepira, nešto slično se ne može vidjeti nigdje u regionu, a najvjerovatnije ni u svijetu.

– Ovo je ostvarenje mojih snova i ovoliko srećan nisam nikada bio u životu. Cijelo proljeće i ljeto sam neumorno radio, žureći da završim posao do jeseni kako bih zaštitio svog Noleta od hladnog vremena i vlage. Završni potez izveo sam simbolično na Miholjdan, 12. oktobra, kada u Srpcu počinju slavske svečanosti. Pokušao sam u međuvremenu doznati da li je neko u svijetu uspio izraditi sličnu figuru, ali nisam naišao na takav podatak – rekao je Lepir.

Skulptura je izrađena najvećim dijelom od divljeg jasena, kojeg je pronašao šetajući šumom, a dijelove drveta koji su bili truli nadomjestio je običnim jasenom. Visina iznosi 2,08 metara, što je za 22 centimetra više u odnosu na Đokovića.

– Brzo sam uvidio da i reket mora biti u većoj proporciji iako je prvobitna zamisao bila da ga ne pravim, već kupim u prodavnici sportske opreme. Izrada je bila jako složena, što je dugo potrajalo, ali sam prezadovoljan jer je zaista grandiozan, baš kao i Nole. Profesionalni reketi su dugački najviše 81 centimetar, a ovaj moj dug je čak 92 centimetra – ističe Lepir.

Drvenom kipu Đokovića podario je i sportsku opremu, pa je tako majicu ofarbao plavom bojom, šorc i čarape bijelom, znojnice su plavo-bijele, a patike crne.

– Gledajući Noletove posljednje mečeve, odlučio sam se za ovu kombinaciju boja. Patike su bile poseban izazov. Dok sam ih oblikovao, vidjelo se da su izrađene od drveta, a koristio sam jošiku koja je zahvalna za obradu. Kada sam ih ofarbao, toliko su bile vjerodostojne da su me mnogi pitali kako sam uspio prave patike navući na drvenu nogu – kaže kroz smijeh Dušan.

Figura će do daljeg krasiti njegovo dvorište, dok se ne nađe odgovarajući kupac, a onu minijaturnu figuru Noleta, visine 60 centimetara, koju je izradio još prije nekoliko godina, i dalje namjerava da pokloni svom idolu.

– Volio bih da statuu otkupi Fondacija Novaka Đokovića jer mislim da bi bilo najprimjerenije da krasi njihove prostorije, a siguran sam da bi se i njemu svidjela kada bi je vidio. Manju figuru želim lično da mu poklonim kada bude ponovo dolazio u naše krajeve. Žao mi je što to nisam uspio prošle godine, kada je trebalo da otvori teniski centar u Banjaluci, jer je sve bilo dogovoreno, ali je događaj otkazan zbog pandemije. Biće prilike – ističe Dušan.

Za protekle tri decenije napravio je brojne figure ljudi, životinja i drugih motiva iz prirode, a od skulptura u prirodnoj veličini izdvajaju se hajduk i figura lovca kao autoportret.

– Već se bližim osamdesetoj, ali se i dalje osjećam spremnim da majstorišem. Primijetio sam da ne mogu sjediti kod kuće, a da ništa ne radim, tako da je moguće da započnem rad na nekoj novoj skulpturi. Većoj ili manjoj, to još ne mogu kazati – kaže Dušan.

Strastveni navijač

Vremešni Srpčanin za sebe kaže da je jedan od najvećih Novakovih navijača u Srpcu i šire. Nerijetko ustaje u pola noći kako bi ga gledao, a često od nervoze ne može ni pratiti mečeve. Odluku da izrađuje Đokovićevu skulpturu od drveta je i donio kako bi mu razbio maler u finalu ovogodišnjeg Australijen opena protiv Medvedeva, jer se zarekao da će izraditi njegovu figuru ako pobijedi, što je i učinio.

Izvor: Glas Srpske, foto: Radio Srbac