Naslovna Info Srbac: Sa biroa na njivu i u plastenik

Srbac: Sa biroa na njivu i u plastenik

Srbac – Četvoro mladih ljudi iz Srpca biće skinuto sa evidencije Biroa za zapošljavanje jer će registrovati poljoprivredno gazdinstvo i početi sa vlastitim biznisom.

Dvoje se odlučilo da zasade lijesku, a ostalih dvoje će krenuti sa sadnjom borovnice i plasteničkom proizvodnjom.

Ovakvu mogućnost dobili su u okviru projekta čiji je cilj podrška zapošljavanju i samozapošljavanju, koji je proteklih nekoliko mjeseci realizovala nevladina organizacija “Milenijum” iz Srpca, uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

– Projekat je okupio zainteresovane mlade ljude koji su učestvovali u praktičnoj i teoretskoj obuci, a nakon toga je omogućena nabavka materijala i opreme za četiri korisnika projekta – rekla je direktor “Milenijuma” Sanela Vidović.

Koordinator Agencije za civilno društvo Projekta zapošljavanja mladih u BiH Dženan Trbić rekao je da je projekat realizovan u nekoliko opština, a u Srpcu je protekao veoma uspješno.

– Švajcarska razvojna agencija pokazala je spremnost da učestvuje i naredne godine. To će biti šansa za nove mlade ljude – rekao je Trbić.

Načelnik Srpca Drago Ćirić rekao je da će u budžetu opštine za 2015. biti planirano 120.000 maraka za razvoj poljoprivrede, dok će za podsticaj zapošljavanja biti izdvojeno 100.000, a za pomoć u realizaciji projekata 80.000 KM.

– Odobreno nam je i 100.000 maraka putem Švajcarske razvojne agencije za nabavku sadnica maline i izgradnju hladnjače. Kada napravimo hladnjaču, svi oni koji budu uzgajali bobičasto voće moći će ovdje da ga skladište – rekao je Ćirić.

Glas Srpske