Naslovna Info Srbac: Rebalans budžeta nije dobio nijedan glas

Srbac: Rebalans budžeta nije dobio nijedan glas

Srbac – Nijedan odbornik srbačkog parlamenta nije podržao nacrt rebalansa budžeta za 2014. godinu, jer je predviđen identičan priliv novca kao što je i planirano budžetom za ovu godinu, koji iznosi 7,26 miliona maraka, dok su promjene predviđene samo na rashodima.

Protiv ovog dokumenta je bilo 15 odbornika SNSD-a, SP-a i SDS-a, dok je osam odbornika NDP-a, Koalicije “Zvono” i samostalnih odbornika ostalo uzdržano.

U srbačkom SDS-u su zapitali kako će u posljednja tri mjeseca biti ostvareno još 2,88 miliona maraka, ako je za prvih devet mjeseci ostvarenje budžeta iznosilo svega 4,38 miliona.

– Za prvih šest mjeseci ove godine opštinski prihodi su smanjeni za čak 11 odsto u odnosu na plan, što potvrđuje da se prihodi u našem budžetu nerealno planiraju i samo se prepisuju budžetske stavke iz ranijih godina. To potvrđuje podatak da planirani prihod po osnovu poreza na nepokretnost iznosi 400.000, a za prvih devet mjeseci je prikupljeno svega 61.135 KM – rekao je predsjednik srbačkog SDS-a i zamjenik načelnika opštine Ranko Nedić.

On je pozvao načelnika opštine i dojučerašnjeg koalicionog partnera Dragu Ćirića da detaljno obrazloži kako je potrošeno 166.266 KM za sanaciju štete od poplava, zaključno sa 30. junom.

– Stavka za te namjene se već popela na čak 572.000 maraka. Trošilo se nekontrolisano za obnovu kuća, puteva i kanala, bez raspisanih javnih tendera i bez ikakvog plana sanacije. Samim tim, predloženi rebalans je morao biti vidno manji, jer je za ove namjene planom budžeta za 2014. bilo predviđeno svega 3.000 maraka. Umjesto toga, izvršene su realokacije u budžetu, čime su najviše oštećena javna preduzeća i ustanove kojima je najvećim dijelom skinuto deset odsto njihovog godišnjeg budžeta – istakao je Nedić.

Odbornik SNSD-a Dražen Stojković je kazao da će taj potez dodatno otežati rad budžetskih korisnika, jer već mjesecima ne dobijaju predviđene dotacije iz budžeta. Kao primjer naveo je Radio Srbac, koji je dobio svega 27 odsto planiranog novca, Turistička organizacija dobila je 21 odsto, a Udruženje roditelja i djece sa posebnim potrebama “Izvor” 12 odsto.

– Ne isplaćuju se ni stipendije studentima, koji su dobili dvije od obećanih šest stipendija za ovu godinu, dok odborničke naknade kasne devet mjeseci – istakao je Stojković.

Načelnik Ćirić je rekao da su nacrt rebalansa i plan budžeta za iduću godinu dobili saglasnost Ministarstva finansija RS i da su stavljeni na dnevni red posljednje sjednice srbačkog parlamenta.

– Pošto odbornici smatraju da su ova dokumenta urađena nerealno povukao sam sa dnevnog reda plan budžeta za 2015. godinu i sa 7,13 miliona smanjiću ga na oko šest miliona KM. Međutim, mnogi direktori javnih preduzeća i ustanova će morati zasukati rukave da dođu do dodatnih načina finansiranja. Novi budžet će biti okrenut razvoju privrede i podsticaju zapošljavanja, ali i otplati kredita, jer smo trenutno zaduženi sa oko 14 miliona maraka dugoročnih obaveza do 2030. godine – rekao je Ćirić.

SDS napustio koaliciju

Klub odbornika SDS-a objavio je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Srbac da uskraćuje podršku načelniku Dragi Ćiriću zbog nepoštovanja koalicionog sporazuma i da će ubuduće u skupštinskim klupama nastupati samostalno. Iako neće pokretati inicijativu za opoziv načelnika, naveli su da je to najrealnija opcija u slučaju da se narednih mjeseci ne stabilizuje javni sektor i privreda.

Glas Srpske