Naslovna Info Srbac: Novac od dukata usmjerili oboljelima i siromašnima

Srbac: Novac od dukata usmjerili oboljelima i siromašnima

Student Gojko Basurić iz Srpca i njegov prijatelj Marko Bogosavac posjetili su proteklog vikenda dvije porodice iz Sitneša i Poveliča i uručili im novčanu pomoć u iznosu od 200 KM. Pomoć su uručili uz posredstvo Centra za socijalni rad, koji je evidentirao porodice kojima je potrebna pomoć, a koje žive u teškim životnim uslovima.

Gojko je na Bogojavljenskom plivanju osvojio treću godinu zaredom Časni krst, a samim tim i vrijednu nagradu u vidu zlatnog dukata, kojeg je ove godine poklonio prijatelju Marku Bogosavcu, koji je bio suorganizator plivanja za Časni krst.

Bogosavac je već desetak godina organizator Hajdučkih susreta u Kaocima, a pokazao je i da je veliki humanista, jer je odlučio da prihvati dukat kao nagradu a zauzvrat iz vlastitog džepa izdvoji novac u njegovoj protivvrijednosti, kako bi na taj način pomogao najugroženijima.

Pomoć je tako stigla u ruke Vidaka i Nedeljke Cvijetić iz Sitneša, koji žive sa četvoro djece i Dalibora i Tatjane Vajukić iz Poveliča koji žive sa troje djece, a svaka od porodica je dobila po 100 KM.

Cvijetići nemaju redovna novčana primanja i preživljavaju od dječijeg dodatka i povremenih nadnica koje zarade tokom ljeta, berući krastavce u Lijevču polju.

„Imamo četvoro djece, uzrasta od 7 do 17 godina i ova pomoć nam mnogo znači, jer sve što zaradimo od nadnica, potrošimo uglavnom na hranu i higijenu, a gotovo cjelokupan iznos dječijeg dodatka morati dati za stanarinu, jer živimo kao podstanari“, kaže Nedeljka.

Zahvalnost je uputila i Tatjana Vajukić, koja je izbjegla iz Kiseljaka i udala se za supruga Dalibora, sa kojim živi u porodičnoj kući njegovih roditelja. Imaju tri sina, uzrasta od 1,5 do 9 godina, i proteklih godina su prošli kroz teške muke, jer im je četvorogodišnji Saša obolio od teške bolesti – neuroblastoma, zbog čega je operisan, a primao je i hemoterapiju.

„Bolest je još u ranim godinama života otkrio pedijatar Saša Jovičić prilikom primanja vakcine. Nakon toga smo proživljavali teške trenutke, a zbog stresa najstariji sin Stefan ima problema sa vidom. U tom periodu smo oboje ostali bez posla pune tri godine, ali smo na svu sreću ponovo počeli raditi, ja u firmi Dević tekstil u Srpcu a suprug u pogonu Drvoprodeks u Prijebljezima“, kaže Tatjana.

Dodaje da im je do sada pomoć pružao Crveni krst u iznosu od 1.500 KM i Opština Srbac u iznosu od 900 KM.

„Dirnula me je pomoć koju su nam donijeli plemeniti ljudi. Gojko je veliki čovjek i sportista i svi mladi bi trebali da se ugledaju na njega. Ovo nam mnogo znači, ali nam je ponekad draža podrška i topla ljudska riječ, jer smo bili jako depresivni zbog bolesti sina i stalno živimo u strahu da bi se ove tegobe ponovo mogle vratiti“, naglašava Tatjana.

Humanista Marko Bogosavac kaže da je cilj njihove posjete bio upravo da pruže moralnu podršku ovim porodicama u nevolji koja ih je snašla. On poziva i druge pojedince i firme u srbačkoj opštini da se nađu pri ruci ovim i sličnim ljudima u teškim trenucima.

„Posebno se zahvaljujem velikom čovjeku i vrhunskom sportisti Gojku Basuriću koji je odlučio da meni pokloni svoju nagradu, a ja sam to shvatio kao obavezu da takođe nekoga obradujem. Drago mi je što sam posjetio ove dvije porodice i upoznao se sa problemima kojima ih muče i barem djelimično im vratio osmijeh na lice“, kaže Marko.

Zajedno sa Markom i Gojkom, ove porodice je posjetila predstavnica Centra za socijalni rad, Cana Stojković, koja je rekla da je bila prijatno iznenađena kada je dobila poziv od Marka sa željom da pomogne porodicama koje žive u teškim životnim uslovima.

„Ovakvih porodica ima jako mnogo. Da smo predložili bilo koju drugu porodicu, takođe bi donacija imala smisla, ali mislim da smo izabrali prave porodice u pravom trenutku. Najvažnije od svega je da ovaj poklon nije samo materijalne prirode, već je ujedno i poruka da ovi ljudi nisu sami i da treba da sačuvaju vjeru i volju da žive, iako se suočavaju sa brojnim teškoćama“, naglasila je Stojković.

 

srbac-rs.com