Naslovna Info Gradiška Sporni komunalni računi u Gradiški

Sporni komunalni računi u Gradiški

U žalbama kojima su zatrpali opštinske službe te advokate i sudove, oni tvrde da je reč o zastarelim računima koje nisu obavezni da plate. Na taj problem je na konferenciji za medije upozorio odbornik Uroš Grahovac, prenoseći identične stavove stranačkih kolega u Skupštini opštine Gradiška.
-Radi se o pravno zastarelim obavezama fizičkih lica od pre tri i više godina koji su nedavno pridruženi novim saldima. Evidentno je da postoji zastara i mi ćemo se boriti za interese građana – smatra Grahovac, inače bivši predsednik Skupštine opštine.
On je uveren da će „posledice troškove zasigurno izgubljenih sporova snostiti Opština, što će se opet preliti iz džepova građana koji pune opštinski budžet“.
Esad Šulić iz Gradiške kaže da je dobio račune koje navodno nije platio pre pet godina. Žalio se ali od toga nije imao mnogo koristi.
-Pronašao sam priznanice o uplati računa za koje me tereti Opština. Žalio sam se ali ne vredi, nakon godinu dana su mi odgovorili da moram uplatiti i da je moja žalba neosnovana – kaže Šulić na čiji račun je dodato 990,68 KM. Ističe da će putem suda dokazati da nema dugova prema Opštini.
Zato on kao i mnogi građani u gradu na Savi parcijalno uplaćuje samo nove stavke računa Službe objedinjene komunalne naplate ali opštinari uporno te stavke prenose iz mesesa u mesec.
Slobodan Vidović, načelnik opštinskog Odelenja za urbanizam prethodno je rekao „EuroBlicu“ da će njihove službe proveriti navode i prigovore te svakome uputiti odgovor.
– Sve ćemo proveriti, ko je dužan moraće da plati a ko nije, greška će biti ispravljena – kazao je Vidović smatrajući da „potrošeno mora da se plati“.
ATF: Različito vreme zastare
Đorđe Krčmar, podpredsednik SO i advokat smatra da će ova situacija verovatno povećati broj sudskih sporova. O problemu zastare, na koji se mnogi pozivaju, ističe.
-Ovo je specifičan slučaj jer su rokovi za pojedine stavke u zbirnom komunalnom računu različiti. Najčešće su od godinu do tri, mada treba uzeti u obzir i različitu sudsku praksu – rekao nam je Krčmar.

EuroBlic