Naslovna Info Spajanje mosta Gradiška preko Save u završnoj fazi

Spajanje mosta Gradiška preko Save u završnoj fazi

GRADIŠKA – Radovi na mostu Gradiška, na rijeci Savi, koji će spojiti hrvatsku i bh. obalu te rijeke, teku punom parom.

Hrvatske ceste ustupile su Večernjem listu najnovije fotografije s gradilišta mosta Gradiška na kojima se vidi da su radovi poprilično poodmakli i da se most već počeo protezati s obje obale prema sredini, gdje će se spojiti.null

Planirani rok za dovršetak mosta Gradiška je za godinu dana, sredinom aprila. Radove na mostu Gradiška izvodi bosanskohercegovačko-hrvatski konzorcij koji čine Integral inženjering, Đuro Đaković montaža i Zagreb montaža.

Oni su taj posao dobili na javnom nadmetanju ponudivši cijenu od 19,57 miliona eura bez PDV-a. Uvedeni su u posao 16. oktobra 2019., a imaju rok od 30 mjeseci od toga datuma da sagrade most.

Gradnju mosta sufinansiraju Hrvatska i BiH, odnosno Hrvatske ceste i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Ugovorena je i cijena nadzora radova koji provode Institut IGH i Krebs+Kiefer od 1,85 miliona eura, a i taj trošak u podjednakom iznosu snose hrvatska i bh. strana.

Evropska investicijska banka osigurala je zajam BiH.

Prema podacima Hrvatskih cesta, projekt mosta preko rijeke Save kod Gradiške sastoji se od pristupnog puta do mosta koji je tipičnog presjeka autoceste u RH ukupne dužine 59,79 metara, međunarodnog mosta s tipičnim presjekom brze ceste ukupne dužine 411,54 metara, te pristupnog puta do mosta s BiH strane, tipičnog presjeka autoceste ukupne duljine 411 metara.

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.