Naslovna Info Gradiška Solidarnost RVI iz Gradiške: Pomažu bolesne i siromašne

Solidarnost RVI iz Gradiške: Pomažu bolesne i siromašne

GRADIŠKA – Udruženje ratnih vojnih invalida iz Gradiške obezbedilo je stoku za dvojicu svojih materijalno najugroženijih članova.

Nebojša Jokić iz Turjaka dobio je pet koza a Miodrag Brkić iz Rogolja krmaču prasilicu. To će, za njihove višečlane porodice biti od velike koristi, smatraju u gradiškom Udruženju koje okuplja 200 članova. Predsednik Nikica Vezmar kaže da je solidarnost smisao njihovog organizovanja i delovanja.

-Od skromnih članarina i donacija prijatelja svake godine obezbeđujemo pomoć invalidima koji su u najtežoj materijalnoj situaciji, posebno onima koji imaju maloletnu decu – kaže Vezmar. On napominje da su ove godine sakupili 3.500 KM u Fond solidarnosti te ova sredstva namenski uručili Nebojši Jokiću i Miodragu Brkiću. Prošle godine, na isti način, obezbedili su plastenik i prskalicu za povrće invalidima u Lamincima i Novoj Topoli. Osim toga, u ovom udruženju finasiraju i lekove za pojedine članove porodica RVI koji nemaju zdravstveno osiguranje.

-Mleko od koza je velika pomoć za četvoro dece ali i celo moja domaćinstvo. Udaljeni smo od grada, teško živimo, ja sam invalid a supruga bolesna nekoliko godina – kazao nam je Nebojša Jokić zahvalan Udruženju čiji predstavnici su ga posetili tokom prošlog vikenda. Miodrag Brkić koji ima troje dece i suprugu smatra da će krmača prasilica kupljena novcem Fonda solidarnosti Udruženja RVI olakšati njihov život. Oni su izbeglice iz Donjeg Vakufa a u lijevčanskom selu Rogolji još se nisu u potpunosti skućili.

-Živimo pod pločom, u kući bez krova. Radim na dnevnicu ne birajući posao ali to nije dovoljno. Ohrabren sam pažnjom kolega iz Udruženja RVI koji su mi dali 1.250 KM. Tim novcem kupio sam krmaču i obezbedio druge potrepštine – kazao nam je Brkić. Ove aktivnosti najviše su utemeljene na solidarnosti ratnih vojnih invalida, bez obzira na povremenedonacije resornog ministarstva RS i Opštine Gradiška.

-Naše Udruženje godišnje od Opštine i RS, za sve aktivnosti dobija desetak hiljada KM, što nas svrstava na najnižu lestvicu društvene brige. Status RVI u Gradiški je veoma loš a posebno smo razočarani nerazumevanjem za posao – navode Brane Vujmilović i Vito Misimović, članovi Predsedništva Udruženja RVI Gradiška. Oni naglašavaju da problemi i potrebe RVI nisu ozbiljno shvaćeni u lokalnoj upravi ali ih to ne obeshrabruje u borbi za bolji status te promociju solidarnosti među svojim članovima.

Boračke donacije

Boračka organizacija Gradiška je iz fonda “Svjetlost” uručila novčanu pomoć za osam porodica svojih članova.

M. Pilipović EuroBlic