Naslovna Info Gradiška Sojar održao predavanje o karcinomu debelog crijeva “Ovdje postoje velike mogućnosti za...

Sojar održao predavanje o karcinomu debelog crijeva “Ovdje postoje velike mogućnosti za primjenu savremenih metoda u liječenju”

GRADIŠKA – Na predavanju o karcinomu debelog crijeva i savremenim metodama liječenja, održanom danas u Opštoj bolnici Gradiška, primarijus Valentin Sojar, specijalista opšte hirurgije iz Ljubljane i jedan od vodećih stručnjaka u regionu, rekao je da postoje mnoge novosti i izazovi u proktologiji.

Učestala su oboljenja, karcinom debelog crijeva je česta pojava i zato je važno stalno usavršavanje ljekara i drugog medicinskog osoblja, koristeći napredne metode, jer to povećava mogućnosti izliječenja – kazao je Sojar za Srpskainfo, nakog predavanja i posjete gradiškoj Bolnici.

On je naglasio da je veoma zadovoljan prijemom, razgovorima sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove i mogućnostima saradnje.

– Shvatio sam da Bolnica Gradiška ima stručni, tehnički i svaki drugi potencijal. Ovdje postoje velike mogućnosti za primjenu savremenih metoda u liječenju karcinom debelog crijeva ali i drugih zdravstvenih komplikacija, po uzoru na veće centre u susjednim zemljama – nagalsio je Sojar.

Rajko Dodik, direktor Opšte bolnice Gradiška kaže da u ovoj ustanovi uspješno sarađuju sa ustanovama i stručnjacima, koji su se dokazali u različitim oblastima u zdravstvu.

– Predavanja i posjeta doktora Sojara za nas je dragocjeno iskustvo. Zahvalni smo na njegovom dolasku i spremnosti na saradnju. On je veoma ugledan stručnjak u sferi hirurgije i proktologije. Naš cilj je da on povremeno bude gost u našim hirurškim salama, da radi sa našim hirurzima na složenijim zahvatima ali i da pacijentima odavde, ukoliko za to bude potrebe, omogućimo liječenje u njegovoj privatnoj klinici u Ljubljani – kazao je Dodik.

Na predavanju je učestvovao i Aleksa Sredić, hirurug iz Gradiške koji više godina uspješno sarađuje sa Valentinom Sojarom a stečena iskustva primjenjuje u Bolnici Gradiška.

 – Veoma mi je drago zbog posjete i predavanja kolege Sojara koji je pokazao veliku želju da ovdje dođe i da nam pomogne. Dugo smo pripremali njegov dolazak i sada smo srećni jer smo uspjeli ostvariti ranije dogovoreni plan. Razmjena iskustava, pogotovo korištenje modernih, evropskih i svjetskih metoda, za nas su od neprocjenjive važnosti. Zato dolazak doktora Sojara u Gradišku, predstavlja važan i konkretan korak napretka za našu ustanovu i za naše pacijente – naglasio je Sredić.