Naslovna Info Gradiška Snježne padavine nanijele štetu plastenicima u Lijevče polju (VIDEO)

Snježne padavine nanijele štetu plastenicima u Lijevče polju (VIDEO)

Gradiška – Posljednje obilne snježne padavine tokom božićnih praznika, osim nevolja putarima mnogo štete nanijele su i povrtarima u Lijevče polju. Kolika je stvarna šteta na plastenicima i pomoćnim objektima u poljoprivrednim gazdinstvima Lijevče polja tek treba da utvrde komisije za procjenu štete, koje će izaći na teren na osnovu podnesenih zahtjeva poljoprivrednika koji su pretrpjeli štetu.
Uništeni plastenici pod snijegom - Foto: RTRS

Uništeni plastenici pod snijegomFoto: RTRS

Posljednje snježne padavine najviše štete pričinile su poljoprivrednicima koji se bave povrtarskom proizvodnjom u zatvorenom prostoru, u opštinama Laktaši, Gradiška i Srbac.

Na imanju Јove Šljivaljnčanina sniježne padavine uništile su osam plastenika, dva od 450 kvadratnih metara i četiri od 200 kvadrata. U njima su se nalazili zelena salata i mladi luk koi su već bili za prodaju.

Osim na plastenicima šteta od obilnih snježnih padavina evidentna je na štalama i pomoćnim objektima.

Branimir Mihajlović iz Lilića ističe da se još nisu oporavili od prethodnih poplava, a sad ih je snašao snijeg.

Kolika je stvarna šteta i da li će postojati način da se poljoprivrednicima bar djelimično nadoknadi za sada je neisvejsno. Institucije resornog ministarstva u saradnji sa Udruženjem povrtara Republike Srpske tek treba da utvrde registar štete.

U Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističu da savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede obilazi teren povodom ovih nastalih situacija i šteta.

Štete jesu evidentne na pojedinim objektima, ali ovog trenutka je nerealno govoriti o njihovom obimu ili vrijednosti, ističu u Ministarstvu.

Branko Mastalo apelovao je na ljude koji su imali štetu da se prijave u svojim opštinama poljoprivrednim službama kako bismo imali podatke kolike su to štete.

Dok komisije tek treba da utvrde obim štete poznavaoci prilika u Lijevče polju kažu da je ona pričinjena na oko 30 procenata plastenika i da će biti oko 2 miliona maraka.

Borislav Švraka RTRS