Naslovna Info Gradiška Snimanje filma o proti Dušanu Subotiću (Foto)

Snimanje filma o proti Dušanu Subotiću (Foto)

GRADIŠKA – U Lamincima kod Gradiške snimanjem igranih scena nastavljen je rad na dokumentarno-igranom dugometražnom filmu o život prote Dušana Subotića.

Premijera filma zakazana je za 5. maj, dan kada su 1941. godine tadašnjeg vladiku banjalučkog Platona i protu Dušana Subotića pogubile ustaše pored rijeke Vrbanje u Banjaluci.

U crkvi parohijskog doma u Lamincima snimljena je scena hapšenja prote Dušana Subotića, po istinitom događaju, poslije jedne od liturgija 1941. godine.

Lik prote Subotića u ovom filmu tumači glumac Narodnog pozorišta RS Đorđe Marković, koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri ostvario je značajne pozorišne i filmske karijere.

-Drago mi je što igram protu Subotića. Imamo sjajnu ekipu i mislim da ćemo napraviti dobar i poučan film – istakao je Marković.

U glumačkoj ekipi su i Admir Mešić i Zlatan Vidović, dok je režiser filma gradiški glumac i direktor Grad pozorišta iz Gradiške Draško Vidović.

-Za mene je ovo veliki izazov jer je ovo moja prva filmska režija. Pisao sam scenario za igrane sekvence, nadam se da će se publici svidjeti – rekao je Vidović.

Osim svešteničke dužnosti početkom prošlog vijeka,  Dušan Subotić ostavio je značajan trag u istoriji Gradiške na političkom i graditeljskom planu.

Snimanje dokumentarno-igranog filma podržali su Opština Gradiška i Zavičajni muzej.

Direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujinović ujedno je i producent filma.

On ističe da igrane dionice imaju za cilj da filmu daju potrebnu dramaturgiju.

-Publika treba da doživi duh vremena u kojem je živio proto Subotić. Biće snimljeno hapšenje prote Subotića, momenti u zatvoru, njegova sjećanja i likvidacija – rekao je Vujinović.

Neke najznačajnije segmente publika će moći da vidi u igranim scenama.