Naslovna Info Gradiška Smanjen broj nezaposlenih u Gradišci: Posao našlo 1.789 stanovnika

Smanjen broj nezaposlenih u Gradišci: Posao našlo 1.789 stanovnika

GRADIŠKA – U Gradišci je lani zaposleno 1.789 građana, što je, prema podacima biroa za zapošljavanje u ovoj opštini, najveći broj u posljednje tri godine.

Prema podacima biroa, 2016. godine zaposleno je 1.616, a godinu ranije 1.357 lica.

Na evidenciji nezaposlenih trenutno je 5.609 stanovnika koji aktivno traže posao, a najviše je onih bez zanimanja 1.500.

-Sa visokom stručnom spremom najbrojnii su ekonomisti i pravnici, profesori razredne nastave, engleskog jezika te poljoprivredni inženjeri – rekla je šef biroa za zapošljavanje Obrenka Balta.

Kada se radi o nezaposlenim sa visokom stručnom spremom , na posao najmanje čekaju diplomirani informatičari, elektroinženjeri, defektolozi, profesori matematike i fizike, te njemačkog jezika.

Balta ističe da, kada je u pitanju srednja stručna sprema, na evidenciji najviše ima bravara, automehaničara, poljoprivrednih i mašinskih tehničara.

-Za lica sa srednjom stručnom spremom metalske struke presudno je praktično znanje i obuka, zbog čega sve više poslodavaca uspostavlja saradnju sa srednjim školama i sprovodi obuke đaka završnih razreda, tako da, po završetku njihovog školovanja firme imaju kvalitetan i kompletan kadar – ističe Balta.

U biroa za zapošljavanje poseban akcenat stavljaju na rad Kluba za traženje posla, kao jedna od aktivnih mjera zapošljavanja.

-Nakon obuke u klubu u prethodnoj godini 145 lica je pronašlo posao. Od deset klubova za traženje posla u Srpskoj , gradiški se našao među četiri najuspješnija – naglašavaju u birou.

Glas Srpske