Naslovna Info Gradiška Smanjen broj krivičnih djela, povećan broj narušavanja javnog reda i mira

Smanjen broj krivičnih djela, povećan broj narušavanja javnog reda i mira

GRADIŠKA – Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je 176 krivičnih djela, što je za manje 19 djela ili 9,7 odsto u odnosu na isti preiod 2019. godine, rekao je na konferenciji za novinare načelnik ove uprave Bojan Škorić.

„Ukupno je rasvijetljeno 167 krivičnih djela, ili 94,9 odsto. Po nepoznatom izvršiocu evidentirana su 73 krivična djela, od kojih je razvjetljano 87,6 odsto, odnosno 64 djela“, istakao je Škorić.

On je naveo da je u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 378 narušavanja javnog reda i mira, što je za 250 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada je evidentirano 108 narušavanja.

„Evidentirana su četiri slučaja narušavanja javnog reda i mira sa pet ili više lica, a isti se dovode u vezu sa sprovođenjem mjera vezanih za odluke Republičkog štaba za vanredne situacije i prekršaje iz člana 22. Zakona o javnom redu i miru, koji definiše ograničenje kretanja u određenom vremenskom terminu na javnom prostoru“, pojasnio je Škorić.

On je rekao da je, u odnosu na isti period lani, u prvih šest mjeseci ove godine za 25,4 odsto smanjen broj saobraćajnih nezgoda, ili u odnosu 179 naprema 240, da je smanjen broj nezgoda sa smrtno stradalim licima za 25 odsto, u odnosu tri na prema četiri, te broj saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima za 26,7 odsto, ili u odnosu 44 naprema 60.

„Obzirom da u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti i da je stanje javnog reda i mira stabilno, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška se može ocjeniti kao zadovoljavajuće“, zaključio je Škorić.

On je naveo da je na području ove uprave u prvih šest mjeseci evidentirano 468 migranata, od kojih je 326 evidentirano na podučju Policijske stanice Gradiška, 118 na području Policijske stanice Srbac i 24 migranta na području Policijske stanice Nova Topola.

Škorić je naveo da Policijska uprava Gradiška u toku turističke sezone i sezone godišnjih odmora preduzima niz pojačanih mjera i aktivnosti u cilju zaštite imovine građana i turisata, te nepomenuo da u toku jula i avgusta sprovode i kampanju MUP- Srpske „Vozi oprezno – putuj bezbjedno“, u sklupu koje se sprovode pojačane kontrole i akcije u sobraćaju.

„Apelujemo na sve građane da se suzdrže od svih vidova nasilnog ponašanja i narušavanja javnog reda i mira, te da učesnici u sobraćaju brzinu vozila prilagode uslovima na putu, upravljaju tehnički ispravnim i registrovanim vozilima, te ne upravljaju vozilima u alkoholisanom stanju, kako bi povećali vlastitu bezbjednost i bezbjednost ostalih učesnika u sobraćaju“, naglasio je Škorić.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Gradiška Bojan Mišetić naveo je da su od ukupno 176 evidentiranih krivičnih djela, 152 djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, po sedam iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i privrednog kriminaliteta, a 10 iz oblasti zloupotreba opojnih droga.

„U posmatranom periodu evidentirana su 73 krivična djela protiv imovine, što je za 24 odsto manje u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, kada ih je bilo 96, a ukupno su rasvjetljena 64 krivična djela ili 87,7 odsto. Po nepoznatom izvršiiocu evidentirano je 59 krivičnih djela protiv imovine, od kojh je rasvjetljeno 50. Evidentirano je 29 krivičnih djela teške krađe i 21 djelo krađe“, naveo je Mišetić.

On je dodao da je otkriveno 10 krivičnih djela i 25 prekršaja u vezi zloupotrebama opojnih droga, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto 2,73 grama kokaina, dva kilograma i 139,92 grama marihuane, 15 komada sjemenki kanabisa i 51 tableta ekstazija, a 11 lica lišeno slobode.

Načelnik Odjeljenja policije Policijske uprave Gradiška Dejan Trifković rekao je da je osim povećanja broja narušavanja javnog reda i mira, gdje se 234 prekršaja odnosilo na ograničenje kretanja na određenom prostoru, u prvih šet mjeseci ove godine povećan i broj prekršaja, ili u odnosu 431 naprema 133.

„Protiv 504 lica podneseno je 60 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 398 prekšajnih naloga“, dodao je Trifković.

On je naveo da su, od ukupno 179 evidentiranih saobraćajnih nezgoda, 63 nezgode sa posljedicama po lica, u kojima su tri lica smrtno stradala, 22 zadobila teške, a 61 lice lake tjelesne povrede.

„Ukupno je evidentirano 5.847 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, koji su sankcionisani podnošenjem 95 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 5.200 prekršajnih naloga. Iz saobraćaja je isključeno 430 vozača, od kojih 251 zbog uprvljanja pod uticajem alkohola, 122 zbog upravljanja vozilom prije sticanja tog prava, četiri zbog vožnje pod uticajem opojnih droga i 53 vozača iz ostalih razloga. Iz saobraćaja su isključena i 224 vozila“, naveo je Trifković.