Naslovna Info Gradiška SLUŽENA PRVA LITURGIJA U NOVOM ZAKROVLJENOM HRAMU SVETE PETKE U DRAGELJIMA KOD...

SLUŽENA PRVA LITURGIJA U NOVOM ZAKROVLJENOM HRAMU SVETE PETKE U DRAGELJIMA KOD GRADIŠKE

Njegovo visoko preosveštenstvo vladika banjalučki gospodin Jefrem služio je danas prvu arhijerejsku liturgiju u novom zakrovljenom hramu Sv. Petke u Drageljima.

Vladika Jefrem se zahvalio ljudima koji su podržali ideju o obnovi ove svetinje i podsjetio da je na Kozari i u Potkozarju najteže stradao srpski narod, njegove svetinje u vrijeme drugog svjetskog rata, narod se polako obnavljao ali nažalost do danas ovaj kraj nije dostigao onaj broj stanovnika od prije Drugog svjetskog rata. Srbi su ovdje ostali i opstali, a obnovom ove crkve završena je obnova svetinja u Potkozarju, naglasio je vladika. Vladika je blagosiljao mještane i hram i poželio da ova svetinja bude što prije kompletno završena.

Predsjednik građevinskog odbora za izgradnju, Veljko Janjanin rekao je da su tačno prije godinu dana osveštani temelji ovog hrama i da je pokrivanje hrama primjer da narod ima volju da pomaže svetinje.

Paroh Rogoljski i administrator drageljski, jerej, Ljubiša Pejanić istakao je da je veoma značajna obnova ovog hrama i za mjesto i za narod. Pejanić je naveo da se prema nekim dokumentima crkva Sv. Petke u Drageljima smatra produžetkom života manastira Karanovca koji se nalazi u neposrednoj blizini. On je rekao da je crkva izgrađena 1903., a srušena 1943., odakle su ustaše, nakon što su srušile i zapalile crkvu počele veliko istrebljenje srpskog naroda u ovom kraju. Pejanić je dodao da je obnova počela prošle godine i da sada slijedi pokrivanje i unutrašnje uređenje.

Crkva okuplja mještane šest sela: Dragelja, Cimirota, Cerovljana, Lužana, Kijevaca i Jazovca.

Prvoj liturgiji prisustvovalo je preko 400 vjernika, načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović, načelnici opštinskih odjeljenja i drugi gosti. Nakon liturgije i darivanja crkve upriličen je ručak i za sve goste.

Radio Gradiška