Naslovna Info Slavska trpeza pojede dvije plate

Slavska trpeza pojede dvije plate

Banjaluka – Sezona krsnih slava je počela, a mnoga domaćinstva u RS poslije jesenjih izdataka za spremanje ogreva i zimnice očekuje novi udar na kućni budžet, jer su im za slavsku trpezu potrebne gotovo dvije plate, piše “Glas Srpske”.

Pečenica, riba, pite, piće, kolači, supa i sarma dio su nezaobilazne slavske trpeze koje svako domaćinstvo mora pripremiti, a sve to iziskuje i velike troškove.

– Da biste pripremili slavu potrebno je minimalno 1.000 KM. Ali ako dolazi dosta veliki broj gostiju, negdje između 50 i 100, pa i više, onda ti troškovi prelaze i 2.000 maraka – rekao je sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović.

Uprkos tome što mnogi jedva sastavljaju kraj sa krajem, domaćini, ipak, nastoje što bolje da dočekaju goste.

Odmah iza pečenice, nezaobilazan dio trpeze su kolači. U poslastičarnicama ih je moguće kupiti za 12 do 15 maraka po kilogramu, a domaćice koje odluče same da ih naprave moraće za kilogram oraha da izdvoje od 15 do 20 KM. Ako je posna slava u pitanju, onda je i veći trošak. Riba je na toj trpezi zastupljena, a njene cijene variraju – od tri marke za girice, pa do petnaestak maraka za losos.

I stanovnici Gradiške već uveliko kalkulišu kako da proslave krsnu slavu i koliko će ih to koštati.

Branimir Miladinović iz Gradiške kaže da nema mnogo gostiju i da će za proslavu slave potrošiti oko 500 maraka.

– Samo za pečenicu potrošim oko 200 KM. A gdje su supa, sarma, kolači i piće koji koštaju još toliko. Potrudiću se da ništa ne nedostaje na trpezi, ali je najbitnije da se proslavi sa mjerom i vjerom – rekao je Miladinović.

Slično priča i Dobojlija Mihajlo Kovačević, koji je proslavio Aranđelovdan. Kaže da mu je za skromniju trpezu bilo potrebno više od 800 KM.

Dok se domaćini trude da pripreme što bogatiju trpezu, iz Srpske pravoslavne crkve podsjećaju da hrana i piće nisu suština slave. Upozoravaju da se ovaj veliki duhovni događaj posljednjih godina pretvorio uglavnom u obilnu gozbu.

– Slava nije samo običaj, već bogosluženje porodice koja svojim življenjem svjedoči istini vjere. Njena suština nije u jelu i piću, već u okupljanju i opraštanju – objasnio je dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški”  u Foči Darko Đogo i dodao da je za proslavu krsne slavu najvažnije imati krsni kolač, žito i svijeću.

– Slava se slavi sa uzvišenim ciljem, a ne radi gošćenja, odnosno jela i pića – dodaje Đogo.

Slavska trpeza  (cijene u KM)

Pečenica   200-300

Sarma        70-100

Piće 150-200

Kolači       150-200

Torte         100

sir    30-35

salate         85

pita  25

predjela     80-100

peciva        20-40

Posna slava

Som   100

Šaran        70

Pastrmka   80

Oslić         60

Amur                   55

Girice       35

Losos         150

(Potrebno oko deset kilograma ribe)

Obilježja slave

Svijeća

Slavski kolač

Žito

Vino