Naslovna Info Gradiška ŠKORIĆ: Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 97.3%

ŠKORIĆ: Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 97.3%

GRADIŠKA – U Policijskoj upravi Gradiška, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec jul 2022. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.
U uvodnom izlaganju prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, te istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u mjesecu julu 2022. godine evidentirano je 37 krivičnih djela, što je za 7.5% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 40 krivičnih djela, a ukupno je rasvijetljeno 36 krivičnih djela ili 97.3%, a po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 12 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno 11 krivičnih djela ili 91.7%.
Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, evidentirano je 37 narušavanja javnog reda i mira što je za 12 narušavanja više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 25 narušavanja.
Sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, povećan je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 3 saobraćajne nezgode ili u odnosu 57:54, a nije evidentirana nijedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licem, dok su prethodne godine evidentirane 2 saobraćajne nezgode u kojima su 2 lica smrtno stradala.
Sagledavajući statističke pokazatelje po svim segmentima stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška se može ocijeniti kao zadovoljavajuće.
U toku mjeseca julu 2022. godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano je 127 migranata/ u istom periodu 2021. godine evidentirana su 42 migranta.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić istakao je da je evidentirano 37 krivičnih djela, 31 krivično djelo je iz oblasti opšteg kriminaliteta, 2 krivična djela su iz oblasti zloupotreba opojnih droga i 4 krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. U posmatranom periodu evidentirano je 16 krivičnih djela protiv imovine što je u istom odnosu na isti period prethodne godine, a ukupno je rasvijetljeno 15 krivičnih djela ili 93.8%. Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 11 krivičnih djela protiv imovine, od kojih je rasvijetljeno 10 krivičnih djela ili 90.9%. Operativnim radom policijskih službenika otkrivena su 2 krivična djela i 8 prekršaja u vezi zloupotrebe opojnih droga, te je pronađena i oduzeta određena količina opojne droge.

Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković je istakao da su u izvještajnom periodu evidentirano 45 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 13 prekršaja više u odnosu na isti period prethodne godine kada su evidentirana 32 prekršaja, a koji su sankcionisani sa podnošenjem 7 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 41 prekršajnog naloga. Prekršaje je počinilo 51 lice, među kojima je 17 povratnika.
Evidentirano je 57 saobraćajnih nezgoda, što je za 3 saobraćajne nezgode više u odnosu na uporedni period kada su evidentirane 54 saobraćajne nezgode. U navedenim saobraćajnim nezgodama 4 lica su zadobila teške tjelesne povrede (prethodne godine 2 lica), a lake tjelesne povrede zadobilo je 17 lica, što je za 19% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je 21 lice zadobilo lake tjelesne povrede. Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ukupno je evidentirano 1257 prekršaja, a koji su sankcionisana sa podnošenjem 25 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 1140 prekršajnih naloga.Iz saobraćaja je isključen 171 vozač, od kojih su 142 vozača isključena zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Policijska uprava Gradiška tokom trajanja turističke sezone nastavlja sa sprovođenjem preventivne kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ,,101 život“ sa ciljem povećanja nivoa bezbjednosti saobraćaja i smanjenja saobraćajnih nezgoda sa smrtnom posljedicom.