Naslovna Info Gradiška Školovanje u sprezi sa zaposlenjem

Školovanje u sprezi sa zaposlenjem

GRADIŠKA – U Visokoj školi “Primus” u Gradišci u toku je upis studenata na tri smijera. To su bankarstvo, informatika i marketing. Vojislav Škrbić, dekan ove visokoškolske ustanove kaže da je reč o trogodišnjem i četvorogodišnjem školovanju.

dekan vojislav skrbic
-Po završetku školovanja u “Primusu” studenti stiču zvanja diplomiranih ekonomista, pravnika i informatičara. U svemu smo ravnopravni sa ostalim fakultetima u BiH zato što, pored ostalog, radimo po Bolonjskom procesu – naglašava dekan Škrbić.

Ranko Bakić, direktor VŠ “Primus” Gradiška izdvaja informatiku.

direktor ranko bakic
-Stekli smo mogućnost školovanja na smeru softverskog inženjerstva, što je sada veoma mnogo traženo. To potvrđuje veliko interesovanje studenta iz BiH al ii susednih zemalja – kaže Bakić navodeći da nema još mnogo mesta za ovaj smer.

Tokom desetogodišnjeg iskustva, ova obrazovna ustanova stekla je važnu ulogu u regionu. Potvrda tome su visoke ocjene državnih institucija nadležnih za kvalitet nastave.

Zbog toga Ranko Bakić, direktor VŠ „Primus“, Gradiška potencira dobijenu akrerditaciju za duži period.

-Izvršili smo licenciranje škole, što je rezultat dugotrajnog procesa. Drago mi je što smo u tome uspeli. Shvatam to potvrdu ispravnog puta kojim idemo u visokom obrazovanju i kao prizanje za veliki trud celog kolektiva – kazoo je direktor Ranko Bakić.
-Dobili smo veoma visoke ocene prilikom akreditacije. To znači da tri naša studijska programa, pravo, ekonomija i informatika imaju potpuni legitimitet na međunarodnom planu – uveravaju u jedinoj visokoškolskoj ustanovi u gradu na Savi. Studiranje ovde je, smatraju u “Pimusu”, ravnopravno sa svim visokim školama i fakultetima u inostranstvu.
-Dokaz sui naši studenti koji posle školovanja ovde nastavljaju master studije ili se zapošljavaju, praktično primenjujući znanja koja su ovde stekli. Karakteristično je da se u “Primusu” školuje veliki broj studenata iz inostranstva, posebno susjedne Hrvatske.

Većina studenata, po završetku školovanja u “Primusu” obezbijedila je radno mjesto a dio njih pokrenuo je i vlastiti biznis. Među njima su ekonomisti Tino Gvozden, Branislav Ristić i Siniša Spasojević.

vladimir spasojevic
-U “Primusu” sam stekao teoretska i praktična znanja koja su mi presudno pomogla u pokretanju vlastitog biznisa. Otvorio sam samostalnu agenciiju za međunarodne projekte. Posebno sam zadovoljan stalnim kontaktima sa profesorima koji su pristupačni tokom svakodnevnih poslova, dilemma, potrebnih saveta – rekao nam je Siniša Spasojević.

U Visokoj školi “Primus” smatraju da su stekli kadrovske, tehnićke i druge uslove koji će omogućiti otvarnaje univerziteta. To je krajnji cilj ove visoke škole, jedine visokoškolske ustanove u ovom dijelu RS.

Milan Pilipović