Naslovna Info Gradiška Sklonosti penzionera Rade Vidovića (75) iz Gradiške: Opsednut fudbalskim utakmicama

Sklonosti penzionera Rade Vidovića (75) iz Gradiške: Opsednut fudbalskim utakmicama

GRADIŠKA – Penzioner Rade Vidović iz Krajčinovaca kod Gradiške, tokom poslednje dve decenije odgledao je 5.000 seoskih fudbalskih utakmica.

Ova računica bila bi višestruko nadmašena da je Vidović u svoje evidencije uveo i predratne posete stadionima, u vreme kada je igrao fudbal, bio sportski funkcioner te na druge načine afirmisao fudbalsku igru u gradiškom kraju.
– Bez utakmica, moj život nebi imao nikakvog smisla. Meni je fudbal stalno u glavi, noću sanjam akcije, golove, šanse, igrače… Najsretniji sam kada u jednom danu stignem na tri utakmice u tri sela gradiške opštine a naveče na TV-u zaredaju evropska takmičenja – ispričao nam je Vidović na tribini utakmice regionalne lige u Dubravama. Ovom zaljubljeniku u sport a posebno fudbal najviše pomaže unuk Boris Vidović koji je takođe krenuo dedinim sportskim stazama.
-Boris igra fudbal u mlađim kategorijama ali takođe brine da ne propustim neku važnu utakmicu. On mi je iz opštinskog, područnog i ostalih saveza pribavio raspored takmičenja koje sam okačio na kućni zid i zaokružio svoj izbor – priča rade Vidović koji je penziju zaradio u Australiji, Nemačkoj i drugim evropskim zemljama pa sada spokojno živi u rodnim Krajčinovcima. Nedavno su njegovu kuću poharali provalnici u vreme dok je bio na fudbalskoj utakmici u Gornjim Podgradcima. Ipak, to ga nije preterano zabrinulo.
-U Austrajili sam nekada igrao fudbal, u Nemačkoj bio navijač “Minhena 1860” a ovde nemam izrazitih favorite. Naravno, FK “Kozara” je vodeći klub ali ima još mnogo drugih ekipa gde se dobro radi i postižu uspesi – smatra naš sagovornik koji je u mladosti bio perjanica davno ugašenog FK “Vrbaška”. Za polemike o seoskom fudbalu ovaj vitalni 75-godišnjak je uvek spreman. Najviše se po tom pitanju sukobljava sa komšijom Miroslavom Iliševićem. Tvrdi da je neprikosnoven znalac fudbalskih startegija dok Ilišević, kako reče, tek treba da uči na njegovom sportskom iskustvu.
– Fudbal je za mene terapija. Ništa drugo me ne interesuje. Politiku neću da gledam, da slušam političke govore, ne idem na mitinge niti na izbore. Ja imam svoj izbor a to su seoske utakmice – uverava Rade Vidović opsednut fudbalskom loptom. NJega sada najviše interesuje ko će iz pete lige u viši rang, da li su bolji Grbavci, Laminci ili Brestovčina, da li će se u Regionalnu ligu plasirati Cerovljani ili Kladari, kako igraju “Dubrave” i “Jedinstvo” iz Žeravice.

Vidovićevi asovi
Birajući najbolje igrače različitih generacija i klubova Rade Vidović se opredelio za Zorana Malbašića, Asima Hadžialagića, Vladu Jagodića, Vinka Marinovića, Sašu Racu, Borčeta Sredojevića, Zorana Blagojevića, Damira Raosa, Borisa Berića, Dalibora Kozića, Sinišu Đurića…

Milan Pilipović EuroBlic