Naslovna Info Gradiška Sjećanje na žrtve požara u Gradišci

Sjećanje na žrtve požara u Gradišci

GRADIŠKA – Pomenom, prisluživanjem svijeća, te polaganjem vijenaca i cvijeća danas je ispred Kulturnog centra u Gradišci obilježeno dvanaest godina od katastrofalnog požara u Domu kulture “Veljko Čubrilović”, kada su poginule tri žene.

Ispred spomen-ploče nastradalim sugrađankama okupilo se stotinjak Gradiščana, a parastos je održao gradiški arhijerejski namjesnik Gojko Sliječević.

Osim rodbine i prijatelja, vijence i cvijeće položili su i načelnik opštine Zoran Adžić, predsjednik Skupštine opštine Milenko Pavlović, te predstavnici ustanova iz Gradiške.

Prvi čovjek opštine je istakao da obilježavanje godišnjice tragičnog požara u Domu kulture u Gradišci treba da bude opomena svima da budu ozbiljni i odgovorni po pitanju svih javnih objekata i po pitanju bezbjednosti i sigurnosti svih građana kako na prostoru opštine Gradiška, tako i Republike Srpske.

-Lokalna uprava maksimalno ozbiljno shvata bezbjednost svih javnih objekata u Gradišci. Ove godine iz budžeta smo izdvojili sredstva za sanaciju krova Kulturnog centra, koji je prokišnjavao, kako bi spriječili dalje ugrožavanje sigurnosti ljudi koji rade u ovom objektu i građana koji ga posjećuju – naglasio je Adžić.

Direktor preduzeća “Simpo SIK” za BiH Jovo Plotan rekao je da je od stravičnog požara prošlo 12 godina, ali da u srcima članova porodica stradalih, njihovih kolega i prijatelja tuga i bol ne prolaze i dok čovjek živi on će to nositi.

U nekadašnjem Domu kulture “Veljko Čubrilović” je 16. novembra 2005. godine, zbog neispravnih elektroinstalacija, izbio požar u kojem su poginule tri radnice preduzeća “Simpo-SIK”, Dijana Ećimović, Gordana Ždero i Biljana Plotan-Šešum, dok se iskakanjem sa drugog sprata sigurne smrti spasio Živko Šukalo.