Naslovna Info SJEĆANJE NA STRADALE U JASENOVCU: Položeni vijenci na grobnom polju “Topole” (Foto)

SJEĆANJE NA STRADALE U JASENOVCU: Položeni vijenci na grobnom polju “Topole” (Foto)

U Spomen-području Donja Gradina danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu, Donjoj Gradini. U ovom mjestu prisutno je nekoliko hiljada građana.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Željka Cvijanović položili danas, u ime institucija Srpske, vijenac na grobnom polju “Topole” u Spomen-području Donja Gradina nevino stradalim žrtvama ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

U ime institucija Srbije, vijenac je položila predsjednik Skuštine Srbije Maja Gojković.

Vijence su položile i delegacije jasenovačkih logoraša iz Srbije i logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske, kao i delegacije Jevreja iz Izraela i jevrejskih zajednica iz Republike Srpske, te Roma iz Srbije i Srpske.

Na grobnom polju “Topole” u Spomen-području Donja Gradina vijenac su položili i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark i predstavnici ambasada Rusije, SAD, Njemačke, Holandije, Slovenije i Velike Britanije u BiH, kao i predstavnici OEBS-a i OHR-a. Vijenac je položila i delegacija opštine Kozarska Dubica.

Nakon polaganja vijenaca na grobnom polju “Hrastovi” u Spomen-području Donja Gradina, biće služen parastos i pomen za nevino stradale žrtve srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

Obilježavanju Dana sjećanja u Donjoj Gradini prisustvuju ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, poslanici u parlamentu BiH, šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arije Livne.

Polaganju vijenaca prisustvuju i potomci logoraša, brojni građani, učenici škola iz cijele Republike Srpske.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar “Simon Vizental”, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je više od 20.000 djece.

Foto galerija:

Agencije, Foto: Moja Gradiška