Naslovna Kultura SJEĆANJE NA RADOVANA TREĆEG: Prije 29 godina napustio nas je Zoran Radmilović!

SJEĆANJE NA RADOVANA TREĆEG: Prije 29 godina napustio nas je Zoran Radmilović!

Veliki glumac rođen je u Zaječaru 11. maja 1933, a preminuo u Beogradu 21. jula 1985. Tumačio je uloge u 104 različita ostvarenja, a u njegovu čast ustanovljena je i nagrada “Zoranov brk”

zoranrd

Pre 29 godina napustio nas je Zoran Radmilović, jedna od najvećih glumačkih legendi ovih prostora. Preminuo je u 52. godini, a njegova urna nalazi se u Aleji zaslužnih građana, na Novom Groblju u Beogradu.

Ovaj veliki glumac rođen u Zaječaru 11. maja 1933, poznat je po ulogama kako n
a filmovima, tako i u serijama i pozorištu. Tumačio je uloge u 104 različita ostvarenja, kao što su: “Maratonci trče počasni krug”, “Majstori, majstori”, seriji “Priče iz radionice”, “Priče iz nepričave”, “Više od igre”, kao i predstavama “Radovan III” i “Kralj Ibi”.

Zoran-Radmilovic

Poštujući želju svog oca, upisao je Pravni fakultet u Beogradu, a potom studirao na Arhitektonskom i Filološkom fakultetu. Gluma ga je privlačila, pa je uporedo sa studijama, oprobao svoje glumačke sposobnosti. Međutim, na kraju upisuje glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.

Svoju karijeru započeo je u Beogradskom dramskom pozorištu 1962. godine. Ipak, njegov talenat dolazi do izražaja dve godine kasnije na sceni “Ateljea 212“. Zbog odustajanja Ljube Tadića, Radmilović uskače u naslovnu ulogu u predstavi “Kralj Ibi”, a njegov raskošni glumački talenat tada dolazi do izražaja. Od 1968. postaje stalni član “Ateljea 212″.

Na filmu je debitovao 1962. godine ulogom u filmu “Čudna devojka”. Glavne uloge ostvario je u filmovima “Glineni golub”, “Ram za sliku moje drage”, “Pogled u noć”, “Paviljon 6″.

zoran-radmilovic-i-ana-r

Mlađi ga najviše pamte po ulozi u predstavi “Radovan III”. Svoju poslednju, 299. po redu predstavu “Radovan III”, Zoran je odigrao 9. juna 1985.trpeći velike bolove. Predstava je održana do kraja, ali samo tri dana kasnije, Radmilović je odvezen u bolnicu iz koje se nikada nije vratio.

Za života nagrađen je brojnim priznanjima. Jedno od njih je Dobričin prsten koji je dobio 1983. godine. Za ulogu “Molijera”, u istoimenom komadu M. A. Bulgakova, dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda. Nekoliko dana pred smrt, dok je bio u bolničkoj postelji, primio je i Sedmojulsku nagradu, koju je dodeljivala tadašnja Socijalistička Republika Srbija.

Godine 1991. ustanovljena je i nagrada Zoranov brk, koja se dodeljuje na manifestaciji koja nosi njegovo ime – “Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru.

Na dan njegove smrti pre četiri godine, na njegovoj kući u Mileševskoj ulici u Beogradu postavljena je spomen-ploča u njegovu čast, u organizaciji Ateljea 212 i čelnika opštine Vračar.

(Telegraf.rs)