Naslovna Info Gradiška SJEĆANJE NA PROTJERANE: U toku obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba

SJEĆANJE NA PROTJERANE: U toku obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba

GRADIŠKA – Obilježavanje 25 godina od egzodusa 15.000 Srba iz zapadne Slavonije u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak” održava se danas u Gradišci bez prisustva građana zbog vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona i zabrane masovnog okupljanja.

Obilježavanju, koje je počelo parastosom za ubijene Srbe, prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, predstavnici Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije.

Programom obilježavanja predviđeno je polaganje vijenaca na spomen-ploču srpskim žrtvama iz zapadne Slavonije kod Crkve Presvete Bogorodice.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Gradišci na obilježavanju 25 godine od stradanja i egzodusa srpskog naroda iz zapadne Slavonije, da su Srbi najveći stradalnici prošlog vijeka, te da akcija hrvatske vojske “Bljesak”nikada ne smije biti zaboravljena.

– Zavjetujemo se da ćemo braniti slobodu srpskog naroda. Samo tamo gdje imamo državu moženo govortiti o očuavnju srpskog naroda – poručio je Dodik i dodao da je važno jačati Republiku Srpsku.

U rijeku Savu kod mosta u Gradišci spušteni su vijenci u znak sjećanja na sve ubijene i prognane Srbe iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Bljesak” 1995. godine.

Vijence su u rijeku Savu spustili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, te predstavnici Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije.

Gradonačelnik Zoran Adžić: Gradiška prihvatila veliki broj Srba iz zapadne Slavonije

Hrvatske vojno-policijske snage 1. i 2. maja 1995. godine izvršile su akciju “Bljesak” na zapadnu Slavoniju, koja je bila zona pod zaštitom UN, gdje su ubili 283 Srba, uključujući 114 civila, među kojima 56 žena i osmoro djece. U akciji je protjerano 15.000 Srba.

Predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović je u pisanoj izjavi, povodom 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije, naveo da je ovo prisjećanje na etničko čišćenje srpskog naroda, koje su izvršile hrvatske snage, i to u zoni pod zaštitom UN.

On je podsjetio da je u egzodusu prema Republici Srpskoj, srpski narod zapadne Slavonije, na putu prema mostu spasa do rijeke Save, nemilosrdno gađan avionskim bombama, maljutkama iz helikoptera, topovskim granatama i snajperskim mecima.