Naslovna Info Hronika Šifrovana ljubavna poruka inicirala pljačku blindiranog vozila

Šifrovana ljubavna poruka inicirala pljačku blindiranog vozila

“Ljubavi, krenula sam”, tako je glasila SMS poruka koja je 22. septembra prošle godine bila znak osumnjičenim specijalcima MUP-a Republike Srpske da krenu u pljačku blindiranog kombija “Sektor sekjuritija” na autoputu Gradiška-Banjaluka, potvrdio je Pressu izvor blizak pravosuđu Srpske!

Sagovornik Pressa RS pojašnjava da je tu SMS poruku osumnjičenom Aleksandru Popoviću (28) iz Kotor Varoša poslao uhapšeni radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić (29), kog terete za “tipovanje” ove spektakularne pljačke. “Ljubavnu” poruku istražioci su pronašli u mobilnim telefonima koje su Kuzmić i Popović koristili i ona je poslužila kao jedan u nizu dokaza Okružnom sudu u Banjaluci da odredi pritvor petorici osumnjičenih.

– U rješenju za određivanje pritvora, između ostalog, navedeno je da je na dan pljačke Kuzmić poslao Popoviću SMS poruku: “Ljubavi, krenula sam”. To je bio signal da je konvoj s novcem Unikredit banke iz Banjaluke krenuo prema centrali u Zagrebu. Ruta, kojom se konvoj kretao, razbojnicima je bila unaprijed poznata. Praktično su samo čekali znak u koje vrijeme da krenu u presretanje blindiranog kombija – pojasnio je izvor blizak pravosuđu.

Raspored uloga

Za pljačku 617.000 KM iz blindiranog kombija “Sektor sekjuritija” osumnjičeni su pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladan Malić (32) iz Kneževa, Goran Paraš (27) iz Banjaluke, Aleksandar Popović (28) iz Kotor Varoša, Željko Inđić (26) iz Bratunca i Goran Janjuz (24) iz Kozarske Dubice, radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić (29) iz Kotor Varoša i suvlasnik Auto-kuće “Kvatro” Oleg Banda (31) iz Banjaluke. Petorici osumnjičenih određen je pritvor, dok su Inđić i Janjuz pušteni da se brane sa slobode.

Izvor Pressa RS kaže da je u rješenju za pritvor decidirano navedeno kakvu ulogu je svaki osumnjičeni pojedinac imao u pljački. Tako je Maliću na teret stavljeno da je bio “mozak” pljačke i organizator razbojničke grupe. On je lično učestvovao u napadu na blindirani kombi, a osim njega kao direktni izvršioci osumnjičeni su Paraš, Popović, Inđić i Banda. U pljačku su išli automobilom “audi”, koji je prethodno kupljen u Njemačkoj, ali nije bio registrovan u BiH. Bandu terete da je tokom pljačke vozio sporni “audi”, Janjuz je davao logističku podršku, a ulogu “tipera” imao je Kuzmić, a on im je i odao podatak u kojem od tri vozila u koloni ima najviše novca.

Ostavili DNK tragove

Tokom pljačke, osumnjičeni su iz automatskih pušaka pucali u šoferšajbnu blindiranog vozila, a ponovo su zapucali i nakon što su radnici “Sektor sekjuritija”, zbog bojazni za živote kolega, otvorili tovarni prostor u kojem se novac nalazio. Tom prilikom je u grudi i ruku ranjen radnik obezbjeđenja Đurađ Bajić. Nakon pljačke, razbojnici su pobjegli prema Kozari i u selu Baraji ostavili “audi” koji je pronađen dva dana nakon pljačke. Vozilo su polili benzinom, ali ga nisu zapalili, pa su istražioci u njemu pronašli DNK tragove koji su se poklopili sa trojicom osumnjičenih.

Poslije višemjesečne istrage, specijalci su uhapšeni na svojim radnim mjestima u bazi Specijalne jedinice policije (SJP) u Sarici kod Banjaluke, a dan kasnije uhapšeni su i njihovi saučesnici. Nedaleko od mjesta gdje su ostavili “audi” zakopali su i pet automatskih pušaka, koje su istražioci nedavno pronašli. U pretresima je nađeno i 12.000 evra, a ispostavilo se da je riječ o novcu koji je ukraden iz blindiranog vozila.

Na različitim snimcima isti pokreti i konstitucije!

Istraga protiv sedmorice osumnjičenih nije okončana. Sektor kriminalističke policije CJB Banjaluka istražuje i njihovu umiješanost u pljačku filijale Unikredit banke u centru Kotor Varoša iz koje je 15. avgusta 2014. godine ukradeno oko 200.000 maraka.

– Prema načinu izvršenja, u pljački blindiranog kombija i razbojništva u Unikredit banci u Kotor Varošu postoji mnogo sličnosti i poklapanja. Na snimcima se vidi da se, u oba slučaja, razbojnici kreću na identičan način, iste su fizičke konstitucije i koriste automatske puške, među kojima je i jedna s drvenim kundakom – tvrde izvori bliski istrazi.

Press RS