Naslovna Info Gradiška Šerif Seferović, legendarni sakupljač raznog otpada, iz dana u dan bolesniji

Šerif Seferović, legendarni sakupljač raznog otpada, iz dana u dan bolesniji

GRADIŠKA – Šerifa Seferovića u Gradišci svi dobro poznaju. Znaju da je riječ o glavi višečlane porodice, dobroćudnom brkajliji, koji je svakodnevno sa zaprežnim kolima, sa suprugom i pospanom djecom u sijenu, krstario ulicama sakupljajući sa otpada sve i svašta – od željeza i drugih metala, do starih računara igračaka, odjeće i hrane.

Znaju ga i po humanosti. U jeku nemilosrdne pandemije usljed korona virusa Šerif je od starog stolnjaka napravio konju masku. Razmišljao je logično, “ako mi ugine konj od korone i mi smo svi gotovi. Bez konja smo bespomoćni”.

Šerif je poznat i po glavnoj ulozi u dokumentarcu ‘Ljubav za dvije’, rađenog u produkciji Akademije umjetnosti iz Banjaluke.

Zdravstveno stanje ovog plemenitog čovjeka i velikog dobričine pogoršava se iz dana u dan. Šerif je nad ivicom ambisa. Zatečen je pred vratima jedne od gradskih institucija, došao je zatraži pomoć.

– Teška srca tražim pomoć. Uvijek mi je bilo lakše pošteno prikupiti staro gvožđe i unovčiti ga. Ali, obolio sam. Pogledajte ruku od uboda igala, otkazali su mi bubrezi, teško dišem, ne osjećam se dobro. Nema se šta ni jesti – priznao je Šerif.

Sa njim je teško razmijeniti nekoliko rečenica. Sluh mu je loš, gotovo da i ne čuje. Ne vrijedi ni glasno pričati. Službenica u kancelariji razumjela nas je zašto smo preglasno pričali u čekaonici, u hodniku.

Pozdravili smo se. Šerif je zagledan u pravcu stepenica ostao zamišljen. Poskočio je i rekao:

– Molim te napiši da sam veoma zahvalan predsjedniku i novinarima. Predsjednik mi često pomogne. Napiši i da vjerujem u dobre ljude, napiši što god ti padne na pamet, sve ti vjerujem – rekao je Šerif , a riječi su mu odzvanjale polumračnim hodnikom.

Da li je mislio na predsjednika lokalne skupštine ili gradonačelnika, najmanje je važno.

Njegovu ispovjest sa pažnjom čulo je i nekoliko sugrađana u čekaonici. Jedna žena, suznih očiju, rekla mu je da je imao sreću, valjda će neko pročitati ovo što je ispričao.

Plava majica sa grbom nekadašnje države najbolje govori o emocijama Šerifa Seferovića, čovjeka sa dušom sa periferije, oca čak petnaestoro djece.