Naslovna Info Gradiška Šeranić o infekciji beba u Gradišci: Bebe dobro, mjere u bolnici efikasne...

Šeranić o infekciji beba u Gradišci: Bebe dobro, mjere u bolnici efikasne (VIDEO)

GRADIŠKA – Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske, prilikom posjete Bolnici u Gradišci rekao je da su dvije bebe inficirane ovdje sredinom maja, a potom zbrinute u Kliničkom centru Banjaluka, a da su u ovoj ustanovi preduzete adekvatne mjere.

Zbog toga se infekcija nije ponovila. Ono što je najvažnije jeste da su bebe dobro a nama, na ustanovama, menadžmentu, na svima koji rade u zdravstvu, da prate procedure i da se ponašaju u skladu sa time odnosno da vršimo redovan nadzor. Raspolažem informacijom da se ovdje infekcija nije ponovila, što potvrđuju i izvještaju Instituta za javno zdravstvo, koje je dalo saglasnost za mjere preduzete u Bolnici Gradiška – kazao je ministar Šeranić objašnjavajući novinarima procedure u okolnostima infekcije.

– Morate imati na umu da infekcije povezane sa pružanjem zdravstvene zaštite ili intrahospitalne infekcije se dešavaju u zdravstvenim ustanovama ali upravo zato, postoji Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pravilnik o kontroli intrahospitalnih infekcija i procedure na bazi kojih se funkcioniše u zdravstvenim ustanovama, kako bi se spriječila mogućnost pojave te vrste infekcije – rekao je Alen Šeranić, nakon predaje donacije za bolničke opreme za ustanove u Gradišci, Prnjavoru i Prijedoru.

– U sve ovo, svakako je uključen cijeli sistem nadzora, ne samo zdravstvena ustanova koja mora da ima svoj program vezan za kontrolu intrahospitalnih infekcija, komisiju koja upravlja tim programom kao i Institut za javno zdravstvo koji nadzire cijeli ovaj proces – kazao je Šeranić.

On je naglasio da, upravo zato, što je nama, zdravstvenim radnicima poznato da se ovakve situacije dešavaju, utvrdili smo procedure. Važno je odmah, pravovremeno reagovati i na bazi raspoloživih podataka sačiniti sistem prevencije ili ponovna pojava infekcije, zaključio je ministar Šeranić naglasivši da su navedene procedure ispoštovane u Gradišci i da se sada u ovoj ustanovi proces odvija redovno.

Izvor: Srpska info, video: Moja Gradiška