Naslovna Kultura Knjige Seoska biblioteka u Lužanima kod Gradiške: Više od hiljadu knjiga dobili na...

Seoska biblioteka u Lužanima kod Gradiške: Više od hiljadu knjiga dobili na poklon (FOTO)

GRADIŠKA – U društvenom domu u Lužanima kod Gradiške otvorena je prva seoska biblioteka u ovom kraju. Najveće zasluge imaju veoma vrijedni mještani koji su u centru sela stvorili uslove za omladinu i djecu. Knjige za biblioteku doniralo je laktaško preduzeće „Grafomark“.

-Dobili smo 1.022 vrijedne knjige, odnosno 224 naslova koje su veoma interesantne za čitaoce u Lužanima, ali i okolnim selima. Prostor je lijepo uređen, biblioteka je funkcionalna. U našem selu ima sve više omladine koja je zainteresovana za čitanje, ali i društvene aktivnosti – kaže Nenad Bajić, predsjednik Sportskog društva „Lužani“.

Nenad Bajić, predsjednik Sportskog društva „Lužani“ i Miloš Vujinić, direktor Turističke organizacije Gradiška.

Stanovnici Lužana izgradili su sportski centar a godinama zapuštene objekte, terene i šikare pretvorili u mjesta masovnog okupljanja za sve generacije.

Radnim akcijama te uz pomoć više donatora obnovili su društveni dom, terene za fudbal, odbojku i druge sportove, uredili obližnje šumarke, napravili parking, puteve, staze za rekretivce i bicikliste na ukupnoj površini od 7,5 dunuma.

Riječ je o gradskom zemljištu koje koristi Mjesna zajednica Lužani.

– Poslije dugogodišnjeg tavorenja, stalnog propadanja i gašenja mnogih domaćinstava, odlaska mladih u svijet bez povratka, odlučili smo da sudbinu Lužana uzmemo u svoje ruke, da pokušamo nešto promijeniti. Nekoliko entuzijasta, vrijednih mještana koji vole svoje selo, povelo je akcije i ličnim primjerom ukazalo na put opstanka – rekao je za Bajić, navodeći mnoge radne akcije, masovan odziv među kojima ističe Dušana Ristića, odbornika u lokalnim parlamentu, te pozitivne promene u Lužanima, gdje se stalno povećava broj stanovnika.

Direktora Turističke organizacije grada Gradiška Miloš Vujinić ističe da Gradiška ima jako dobar turistički potencijal, ali da je potrebno dosta raditi na jačnju turističke ponude da bi ovu granu privrede podigli na što viši nivo.

-Gradiška ima dosta planinarskih i biciklističkih staza u Potkozarju, koje treba mapirati i urediti, te razne druge turistima zanimljive lokalitete u Lijevču polju i Potkozarju. Došlo je do ekspanzije izletišta, potrebno je razmišljati i o seoskim domaćinstvima u turizmu, jer se za razvoj seoskog turizma može dobiti značajna podrška Ministarstva trgovine i turizma i Ministarstva poljoprivrede – naglasio je Vujinić koji dodaje da upravo sve to imaju Lužani.