Naslovna Info SELO OŽIVI JEDAN DAN U GODINI Starac Uroš Gačić, jedini stanovnik...

SELO OŽIVI JEDAN DAN U GODINI Starac Uroš Gačić, jedini stanovnik Gornje Plane kod Teslića

Od kada je letos umrla Danica Gačić, a malo pre i učitelj Pavle Savković, selo Gornje Plane u teslićkoj opštini gotovo je opustelo. U njemu živi još samo starac Uroš Gačić.

Foto: Željko Jotanović / RAS Srbija

Bivši stanovnici, rasuti po celom svetu, okupljaju se u zavičaju samo jedan dan u godini.

Tako je bilo i ovog meseca kada je njih stotinak došlo u rodni kraj da posete svoja imanja, staze kojim su davno hodili, staru školu u kojoj se decenijama ne čuje zvono niti graja učenika. Ovde je nekada u 300 domaćinstava, kažu, živelo više stotina stanovnika.

Bivse komšije na susretu u selu Gornje Plane

Foto: Mitar Gačić / Privatna arhivaBivse komšije na susretu u selu Gornje Plane

Najviše je bilo Gačića, Ilića, Đukanovića i Petrovića. Sada je sve zapušteno i gotovo zaboravljeno.

– Domaće životinje, kojih je bilo na stotine, ustupile su mesto medvedima, vukovima, lisicama, zečevima. Ovuda je vozio i stari “Ćiro” vijugajući prugom uskog koloseka, preplićući se sa Bijelom i Crnom rekom koje i sada žuborkaju u tišini i čamotinji – opisuju Planjani svoje selo, nakon ručka i kozaračkog kola u koje su se uhvatili na svežem planinskom vazduhu, ispred oronule škole.

Kolo u zavičaju

Foto: Mitar Gačić / Privatna arhivaKolo u zavičaju

– Naš rodni kraj živi u sećanjima i uspomenama. Nažalost, ovo nije usamljen slučaj jer pustih sela ima mnogo u ovom regionu. Trudimo se da Gornje Plane oživimo bar dan u godini, da sebi i svome selu učinimo nešto lepo za nove slike u porodičnom albumu – priča Mitar Gačić koji, poput mnogih bivših komšija živi u Banjaluci. Trudi se, podseća, da svojoj deci prenese ljubav prema rodnom kraju kao i ostali Planjani nastanjeni u drugim gradovima i državama. Najviše ih ima u Srbiji i Sloveniji.

Slika za uspomenu iz sela Gornje Plane

Foto: Mitar Gačić / Privatna arhivaSlika za uspomenu iz sela Gornje Plane

– Ovde nam je najlepše jer zavičaj, bez obzira na udaljenost i teškoće koje smo podnosili, nikada ne može iščeznuti iz nas. Morali smo otići u potrazi za boljim životom. To nije bilo lako ali ovde nismo imali uslova za školovanje, živelo se skromno, sitotinjski – pričaju sagovornici “EuroBlica” koji tokom cele godine razmenjuju uspomene i prepričavaju susrete u selu, gde su se bivši stanovnici pretežno bavili stočarstvom i zanatstvom. Bilo je tu mnogo čuvenih majstora, kovača, tišljera, obućara…ali su otišli u zaborav a radnje zabravljene ili zarasle u korov i šipražje.

Potomci Planjana zavoleli zavičaj

Foto: Mitar Gačić / Privatna arhivaPotomci Planjana zavoleli zavičaj

– Ponosni smo što su naši Planjani vredni i časni, izučili škole, postali ugledni u novim sredinama. Među njima su profesori Stoja i Mile Jotanović, sudija Branko Perić, mnogi inženjeri, lekari – pohvalio se Stojan Jotanović, predsednik Organizacionog odbora i jedan od inicijatora zavičajnih susreta.

BLIC