Naslovna Info Gradiška Sava zarobila imanja i utjerala strah u kosti (FOTO)

Sava zarobila imanja i utjerala strah u kosti (FOTO)

Zbog izlijevanja rijeke Save, u mjestu Gašnica, na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica saobraćaj je potpuno obustavljen za putnička vozila u dužini 300 m, dok za sada, ovom dionicom mogu saobraćati teretna vozila i autobusi i to usporeno.

Mještani Vrbaške, Bistrice i Gašnice

-Voda je došla do praga. Svaki minut preživljavamo u strahu. Jedino čamcem možemo izaći iz dvorišta, a ako ovako nastavi proći ćemo kao i prije četiri godine, kada je Sava sve odnijela, a ostavila samo mulj i pustoš.

Rekla je ovo mještanka Gašnice Radojka Golić, gdje je voda već prodrla u nekoliko kuća.

Mještani ovog naselja ponedjeljak su proveli gledajući u nabujalu rijeku i strepeći da će po ko zna koji put ostati bez svega što su mukom sticali cijeloga života.

Borimo se, vreće punimo i stavljamo na ulaz, ali mislim da će ući u kuću. Patimo se, namještaj dižemo na sprat. Najgore je što kad dignemo šporet nemamo gdje ložiti vatru – priča Doljan Mišić iz Gašnice, gdje je zbog izlivanja rijeke obustavljen i saobraćaj na magistralnom putu.

Miodrag Zvijerac iz Gašnice takođe kaže da je stoku evakuisao, a da je voda pred pragom.

– Ne vrijedi ništa, to je božija volja. Stoku smo evakuisali kod komšija i sad čekamo – priča Zvijerac.

Nekoliko kuća i vikendica zaplavljeno je i u selima Vrbaška i Bistrica.

– Niti se spava, niti jede. Gledam da skupim nekoliko ljudi da podignemo stvari po kući da voda ne uništi – kaže Nada Guskić iz Bistrice.

OPŠTINA GRADIŠKA – ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Ekipe Štaba za vanredne situacije opštine Gradiška u punoj su pripravnosti. Pripadnici Civilne zaštite borave na terenu, uključujući stalna dežurstva na svim kritičnim tačkama. Obezbijeđen je dovoljan broj vreća i naspitnog materijala, kao i mobilnost građevinskih mašina.

Iako je vodostaj na „savskom keju“ ispod vodostaja iz 2014. godine iz preventivnih razloga, postavljanjem vreća, pristupilo se zatvaranju svih stepeništa na savskom keju.
Do izlijevanja rijeke Save došlo je u nebranjenim područjima Vrbaške, Bistrice i Gašnice, gdje su zaplavljene vikendice i stambeni objekti zbog čega je u toku jučerašnjeg dana ugroženom stanovništvu pružena pomoć u vidu evakuisanja stoke, dopremanja vode, hrane i čizama.

Savski nasip, crpne stanice Liman, Kej, Donja Dolina i Matura su u funkciji i pod kontrolom su JU „Vode Srpske“. Oko crpne stanice Donja Dolina došlo je do plavljenja poljoprivrednih površina.

Za sve informacije kao i pomoć u slučaju zaplavljenja stambenih objekata građani se mogu obratiti Odsjeku civilne zaštite Gradiška na telefon: 051/ 814-753.

Pogledajte fotografije koje je snimila ekipa portala “Moja Gradiška” na teritoriji Vrbaške, Bistrice, Gašnice i na savskom keju.