Naslovna Info Gradiška Sava vrvi od života uprkos hladnom sjevercu

Sava vrvi od života uprkos hladnom sjevercu

GRADIŠKA – Brod sa hrvatskom zastavom samo je na trenutak omeo ribolovce kojima ni neugodni sjeverac nije pomrsio račune. Iz čamaca na sredini Save pokušavaju da dođu do ulova. Vodostaj je u opadanju, ponovo se ukazalo i savsko ostrvo. Sakupljači drveta zadovoljno trljaju ruke, a šetači na keju prkose zimi i vjetru.

Željko Stojnić spas od vjetra i hladnoće pronašao je na svom brodiću „Želja“ i uz šljivovicu od 20 gradi.

– Sava svakome nudi po nešto. Više nego što mi vodimo o njoj računa. Ribolovci su zadovoljni, rijeka je bogata raznovrsnom ribom, čista je, riba je zdrava. Kada je visok vodostaj, Sava nanese velike količine izvaljenog drveta, tako da se dosta porodica obezbijedi najjeftinijim ogrevom. Ja se trenutno grijem rakijom i zadovoljan sam. Kada se vrijeme malo popravi, otisnuću se čamcem uzvodno do novog mosta – kazao je Stojnić.

Najpoznatiji gradiški brodar, Boris Rađen zvani Barba, svakodnevno obiđe brodić „Grom“, provjeri vezove, osvježi zalihe hrane i pića i na taj način pobjegne od svakodnevice.

– Na Savi sam proveo cijeli radni vijek i zaradio penziju. Sava je najljepša rijeka,  lijepa je u svako doba godine. Maločas je prošao veliki hrvatski brod, sličan mome „Oštrelju“ na kojem sam proveo mladost i radni vijek. Izmamio mi  je uzdah – kazao je Barba Boris.

Mirko Rokvić, čovjek sa širokim spektrom zanimanja, priznaje da su mu književnost i Sava u krvi. Iako mu je kuća na samoj obali, biciklom svakodnevno krstari pored rijeke uzvodno i nizvodno.

– Sava je život. Pogledajte samo koliko je donijela drveća. Mene interesuju rode na suprotnoj, hrvatskoj strani. Za dan-dva su tu, obradujem im se poput djeteta – kazao je Rokvić.

Sava je zainteresovala i arhitekte i planere u Gradišci. Projekat „Izlaz na rijeku Savu“ milionske je vrijednosti i odvija se korak po korak. Gradska uprava radi na pripremi  projekta modernizacija savskog keja koji je vezan za nekadašnju „Srpsku varoš“.

– Gradiška je grad na Savi i modernizacija keja je neophodna. Projekat podrazumijeva izgradnju vidikovca, malih turističkih pristaništa i platforme za rekreativni i sportski ribolov – rekao je menadžer grada Bojan Vujinović.

Projekat je podržan od strane Voda Srpske, javnog preduzeća koje je u potpunosti rekonstruisalo odbrambeni nasip prema Srpcu.

Ipak, da sve ne bude idealno potrudili su se neprijatelji prirode. U samom naselju Bok Jankovac, na uređenom nasipu niču deponije smeća. Najnovija je iz oblasti automobilizma. Nesavjesni građani „otarasili“ su se automobilskih dijelova, prvenstveno branika, plastičnih maski, pragova i svjetala. Tu je i veliki broj korišćenih guma i drugih dijelova.

Jedno je sigurno: Sava više pruža nama nego što joj mi vraćamo.

Autor: B. Grgić / MojaSrpska.info