Naslovna Info Sava u Gradišci za 46 centimetara premašila kotu vanredne odbrane od poplava

Sava u Gradišci za 46 centimetara premašila kotu vanredne odbrane od poplava

Istočno Sarajevo – Vodostaj rijeke Save u Gradišci u toku prošle noći i jutros je iznad kote vanredne odbrane od poplave za 46 centimetara i jutros je iznosio 776 centimetara, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Rijeka Sava se izlila u nebranjenom području, a u mjestu Orubica zaplavljeno je 12 objekata, ali voda nije ušla u kuće.

U Srpcu je nivo toka rijeke Save u toku noći stagnirao u 7.00 časova iznosio je 889 centimetara, čime je premašena kota redovne odbrane od poplave za 29 centimetara.
U selu Bajinci u nebranjenom području onemogućen je prilaz do četiri domaćinstva. U selu Srbac ugroženo je 10-tak domaćinstava kojima je voda prišla, ali za sada nema veće opasnosti. Prisutne su i podzemne vode.

U Bijeljini vodostaj rijeke Drine na ustavi Janja jutros je bio 480 centimetara, dok je nivo toka rijeke Save na Rači iznosio 692 centimetra.

Lokalni put iz Trebinja za Uvjeću i Velju Goru i dalje je u prekidu. Nema ugroženih naselja, a Odsjek Civilne zaštite Trebinja prati situaciju na ovom lokalitetu.

Republička uprava Civilne zaštite u saopštenju navodi da prati situaciju u kontekstu najavljenih padavina, naročito u slivovima rijeka Une, Drine i Save i izvršava svoje zakonske zadatke.

SRNA, Glas Srpske