Naslovna Info Gradiška SAVA u Gradišci raste: REKORDNI vodostaj od 883 centimetra (Video)

SAVA u Gradišci raste: REKORDNI vodostaj od 883 centimetra (Video)

GRADIŠKA – Vodostaj rijeke Save je u porastu! Na HS Gradiška premašena je kota vanredne odbrane od poplava za 153 cm i vodostaj u 8 časova iznosi 883 cm.

Na HS Srbac premašena je kota vanredne odbrane od poplava za 53 cm i vodostaj u 8 časova iznosi 993 cm. Vodostaji ostalih rijeka u Republici Srpskoj su u normalnim granicama.

Slobodan Knežević, šef Osjeka za civilnu zaštitu Opštine Gradiška istakao je da je na području ove opštine poplavljeno je sedam kuća, šest u selu Gašnica i jedna kuća u selu u Vrbaška. Kada se uzmu u obzir i pomoćni objekti ukupno je poplavljeno oko 40 domaćinstava.

-Na presječenu komunikaciju u Gašnici na magistralni put Gradiška – Kozarska Dubica poslali smo čamac jer je vodostaj na samoj cesti oko 60 centimetara. Tim čamcem će se stanovništvo poslužiti da pređe preko poplavljenog dijela ceste – rekao je Knežević.

U selu Bistrica Sava je takođe poplavila cestu, jedna traka magistralnog puta je pod vodom, dok se drugom u večernjim časovima prometovalo otežano.

Mještani Bistrice i Gašnice između lokacija na kojima Sava prelazi cestu strahuju da bi sa daljim rastom vodostaja, sa plimnim valom koji stiže iz Jasenovca, mogli ostati odsječeni i okruženi vodom.

Nizvodno od Gradiške pripadnici civilne zaštite danas su u toku dana privremeno sanirali klizište na nasipu u selu Dolina.

-Izvršena je i intervencija u zoni Mačkovca gdje je primjećeno procjeđivanje nasipa pa smo intervenisali određenom količinom kamena da se spriječi dalja erozija”, kazao je Knežević.