Naslovna Info Gradiška Sava neprestano raste, mještani u strahu od većih poplava

Sava neprestano raste, mještani u strahu od većih poplava

GRADIŠKA – Vodostaj Save kod Srpca u protekla 24 časa porastao je za sedam centimetara i večeras u 19 časova je iznosio 923 centimetra. Na snazi su redovne mjere odbrane od poplava i nedostaje svega 17 centimetara do proglašenja vanrednih mjera. U tom slučaju, postojala bi opasnost da voda uđe u veći broj domaćinstava a najugroženija su sela nizvodno od Save prema Kobašu.

Iz Opštinskog štaba Civilne zaštite upozoravaju stanovništvo da preduzme sve potrebne mjere na spašavanju materijalnih dobara, kako u slučaju intenzivnijih poplava ne bi došlo do većih oštećenja.

Situacija nije sjajna ni u ovom trenutku jer je voda okružila tridesetak kuća od Bajinaca do Kobaša a mnoga domaćinstva svojim domovima mogu prići samo u čizmama. Sava je poplavila više od stotinu hektara oranica pod usjevima a u mnogim naseljima su površinske vode takođe potopile parcele pod kukuruzom, tako da će šteta biti neprocjenjiva.

I narednih dana se najavljuju povremene kiše, što će dodatno otežati povlačenje vode sa ugroženih područja, tako da iz Opštinskog štaba Civilne zaštite pozivaju na maksimalan oprez.
Pročitajte više na: http://gradiska.rs/vijesti/drustvo/sava-neprestano-raste-mjestani-u-strahu-od-vecih-poplava