Naslovna Info Gradiška Saša Gvozden nastavio porodičnu tradiciju policijskog službenika

Saša Gvozden nastavio porodičnu tradiciju policijskog službenika

GRADIŠKA – Saša Gvozden, komandir Policijske stanice Nova Topola, ističe da je ponosan na posao koji radi i navodi da je ovaj posao odabrao zbog porodične tradicije i činjenice da je ovo časan i pošten poziv kojeg ne može svako obavljati.

Svoju službu započeo je 1993. godine kao policajac pripravnik u Stanici javne bezbjednosti Gradiška. Tokom nepunog dvadesetdevetogodišnjeg rada u policijskoj uniformi, prošao je kroz razne segmente policijskog djelovanja, te obavljao poslove policajca, vođe sektora, šefa smjene, komandira staničnog odjeljenja, zamjenika komandira, da bi nakon iskazane sposobnosti u prevazilaženju izazova koji su se postavljali ispred njega bio unaprijeđen na poziciju komandira Policijske stanice Nova Topola koju i danas obavlja.

„Od prošlog vremena pa do danas, u principu, zadaci policije ostali isti, samo način i kvalitet rada je značajno promijenjen i unaprijeđen“ kaže Gvozden i nastavlja: ,,Konstantna je modernizacija policije u svim segmentima, kako u pogledu organizacione strukture, tako i po pitanju kvaliteta kadrova, materijalno tehničkih sredstava i slično. U vrijeme kada sam zasnovao radni odnos u MUP-u, izvještaji su se pisali mehaničkim pisaćim mašinama, evidencije su vođene u pisanom obliku, a sada je sve digitalizovano što višestruko ubrzava i olakšava pregled i vršenje provjera u službenim evidencijama“.

Naglašava da je u karijeri imao mnoštvo lijepih trenutaka, a izdvaja one u kojima je spašavao ono najvažnije – ljudske živote.
,,U jednoj noćnoj smjeni obavljajući poslove šefa smjene u Policijskoj stanici Gradiška zaprimio sam prijavu da je grupa nepoznatih lica pretukla i stavila u prtljažnik putničkog automobila lice u navodnoj namjeri da ga liši života. Zahvaljujući brzom djelovanju, pronašli smo i zaustavili vozilo, spasili lice, a počinioce lišili slobode i procesuirali“, navodi on.

Kroz službu je prošao i kroz jedan od najtežih trenutaka u životu uopšte, kada je 26.07.1995. godine ranjen kao učesnik u prethodnom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao pripadnik posebne jedinice policije MUP-a RS-a.

,,Posebno je težak taj period što je tom prilikom na ratištu poginulo nekoliko mojih prijatelja i radnih kolega, među kojima su i oni sa kojima sam zajedno pohađao školu i zajedno počeo raditi“, ističe Gvozden.

Gvozden je ponosan na to što su poslove policijskih službenika u prošlosti obavljali njegov djed i otac, a danas njegov mlađi brat i on.